Srbija i Balkan

Ambasador Švedske u Prištini: Mislio sam da je Kurti naivni student

Ambasador Švedske u Prištini Jonas Vesterlund je ispričao da je Kurti prilikom tog njihovog susreta pre 20 godina tražio NATO interveniciju na Kosovu i Metohiji
Ambasador Švedske u Prištini: Mislio sam da je Kurti naivni studentwww.globallookpress.com © Agron Beqiri

Ambasador Švedske u Prištini Jonas Vesterlund izjavio je da se sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem upoznao 1998. u Stokholmu, i da je mislio da je Kurti samo naivni student, prenela je "Gazeta ekspres".

Vesterlund je ispričao da je Kurti prilikom tog njihovog susreta pre 20 godina tražio NATO interveniciju na Kosovu i Metohiji.

"Setite se da sam tokom 1998. godine organizovao konferenciju u Stokholmu pod nazivom 'Civilno društvo na Kosovu'. Cilj je bio da se izbegne sukob na Kosovu. Na toj konferenciji se sećam da sam upoznao mladog studenta koji je održao govor tražeći intervenciju NATO na Kosovu", rekao je Vesterlund, objavio je portal "Kosovo onlajn".

Vesterlund je rekao da je sa Kurtijem razgovarao pre događaja u Račku, koji su Albanci iscenirali, a što je Zapad iskoristio za NATO intervneciju na Kosovu i Metohiji. Pošto u tom trenutku niko nije ni razmišljao o NATO intervenciji, Vesterlund kaže da je smatrao da je Kurti naivan.

"Za tog studenta sam mislio da je naivan, ali se pokazalo suprotno. Taj student je danas premijer Kosova Aljbin Kurti", dodao je Vesterlund.

Podsetimo, Kurti je uhapšen 1999. godine, a 2000. osuđen u Nišu zbog terorizma na 15 godina zatvora. Ovu kaznu nije odlužio u celosti jer ga je nova vlast u Srbiji oslobodila.

image