Srbija i Balkan

Kurti ima podršku Britanije za uslovljavanje formiranja ZSO?

Britanci jedini ne insistiraju na tome da Priština mora da formira ZSO, smatraju da to pitanje "ne bi trebalo da da sprečava postizanje drugih dogovora"
Kurti ima podršku Britanije za uslovljavanje formiranja ZSO?www.globallookpress.com © Andreas Gora

I pored pritisaka iz Brisela i Vašingtona, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i dalje se opire formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), za šta ima podršku Velike Britanije.

Naime, od zemalja Kvinte (SAD, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija), jedino predstavnici Londona do sada nisu insistirali da Priština najpre primeni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom pre 10 godina i osnuje ZSO, a da tek onda započnu pregovori o evropskom planu za Kosovo i Metohiju, zasnovanom na tzv. francusko-nemačkog predlogu, pišu "Novosti".

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da je "ZSO važan element u normalizaciji odnosa, ali da to pitanje ne vi trebalo da sprečava postizanje drugih dogovora između dve strane", pokazujući tako da njegova zemlja ne poštuje isti redosled koraka kao i njihovi saveznici.

Nedugo nakon izjave britanskog diplomate, Kurti je izneo svoje zahteve za formiranje ZSO, među kojima su i da se ona preimenuje, da bude u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, da ne bude jednonacionalna i da Srbija prethodno ukine paralelne strukture na severu Kosova.

Pored toga, on je kao uslov za ZSO zatražio i da ona bude deo "konačnog sporazuma i da se sprovede nakon međusobnog priznavanja". Kurti je zatražio i da Srbija povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima Beograd traži da te zemlje ne prihvate zahtev Prištine za članstvo u Uniji.

Za sada nema konkretnijih reakcija iz ključnih zapadnih političkih centara na novu opstrukciju Kurtija. Oglasio se samo portparol EU Peter Stano, koji je juče ponovio da stav Brisela o formiranju ZSO ostaje nepromenjen, ali nije komentarisao uslove koje je Kurti postavio za njeno formiranje.

On je samo napomenuo da su neophodni konkretni koraci kako bi se unapredio proces dijaloga o normalizaciji odnosa između "Kosova" i Srbije. Stano je takođe podsetio da je Priština preuzela stvaranje ZSO kao međunarodnu obavezu i da je na Kosovu da tu obavezu sprovede.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u sredu se sastao sa britanskim "specijalcem" Pičom, što se u diplomatskim krugovima tumači kao pokušaj da se izdejstvuje da i zvanični London bude u potpunosti na kursu koje su zauzele SAD i vodeće evropske zemlje kada je reč o daljem raspetljavanju kosovskog čvora, navode "Novosti".

Kako su preneli pojedini mediji, SAD i Brisel već su krenuli sa primenom kaznenih mera prema Prištini zbog odbijanja da formira ZSO, zaustavljajući proces pristupanja tzv. Kosova Savetu Evrope.

image