Srbija i Balkan

Kurti minira pregovore, na sve načine pokušava da izbegne preuzete obaveze

Zapad pojačao pritisak na predsednika privremenih institucija, a njemu nije ostalo još mnogo vremena, piše "Blic"
Kurti minira pregovore, na sve načine pokušava da izbegne preuzete obaveze© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Uprkos pretnjama i "dobronamernim savetima" iz Brisela i Vašingtona, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nastavlja sa provokacijama, piše "Blic".

List navodi da se Kurti tako ponaša otkako je u septembru prošle godine na sto stavljen francusko-nemački predlog jer je, uporedo sa tim, Zapad započeo jači pritisak da se na Kosovu i Metohiji formira Zajednica srpskih opština. 

"Kurti, koji je političku karijeru gradio na izjavi da je 'ZSO kancer društva', tome odoleva, o čemu svedoči i najnovija izjava predsednika Skupštine Kosova Gljauka Konjufce. On je komentarišući izjavu Gabrijela Eskobara da će ZSO biti formirana sa ili bez premijera Kosova, poručio da je to nemoguće i da će, u tom slučaju, zajedno sa građanima izaći na ulice".

Pre toga, piše "Blic", Kurti je nizao razloge zašto je protiv, pa je tako ukazivao da je ZSO mimo Ustava "Kosova", da ne može da bude monoetnička, da ne želi novu Republiku Srpsku, a onda je otišao i korak dalje i rekao da bi Mađari, Bošnjaci, Albanci i Bugari mogli da formiraju jednonacionalna udruženja opština u Srbiji.

"Zašto im Srbija to ne omogući, a na Kosovu tako nešto traži", napisao je Kurti na Fejsbuku.

Kao odgovor na sve primedbe, ambasada SAD u Prištini započela je konsultacije o ZSO, ali bez Kurtijevog prisustva. Ni to ga nije smirio, već je postaio šest uslova za ZSO, među kojima se našao i zahtev da Srbija povuče pisma koja je uputila zemljama koje nisu priznale "Kosovo", da mu ne dozvole ni prijem u Savet Evrope.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ako misle da o nečemu ozbiljno razgovaraju, onda mora prvo da se implementira ZSO u potpunosti u skladu sa četiri sporazuma već potpisana i prihvaćena u Briselu. 

"Moraju da mi kažu šta je smisao toga. Pre toga ZSO. Ako mislite da me zovete da me nagovorite da kažem ZSO sa nečim ili posle nečega, nemojte da me zovete. Možete da me zovete u turizam", rekao je Vučić, komentarišući poziv EU da se u Briselu sastane sa Kurtijem.

Direktor Centra za regionalnost Aleksandar Popov kaže da Kurti samo kupuje vreme.

"Kurti tvrdi pazar da bi se što više izašlo u susret zahtevima i ne bi li izdejstvovao ZSO na nivou NVO. Ne odgovara mu aktuelni rasplet događaja jer je priznanje Kosova na dugom štapu. Desilo se suprotno, Vučić ga je nadigrao i sad mora da  menja taktiku", navodi sagovornik "Blica".

On ukazuje i da EU i SAD ne odustaju, i da su pribegli svim vrstama pritisaka. 

"Naširoko mu je objašnjeno da će ostati bez podrške oko nezavisnosti, da će Kosovu biti ukinuti bezvizni režim i da će biti u ekonomskoj izolaciji. U takvim okolnostima, on ostaje bez podrške birača", dodaje Popov.

Sličnog je stava i politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi koji smatra je premijer privremenih institucija ima mali prostor za manevar.

"Zvanična Priština želi da do najsitnijeg detalja vidi kako bi izgledala ZSO, i stava je da nema ZSO ako Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova. Sa druge strane, Kurtijeva vlada je postavila novih šest uslova za ZSO i međunarodni faktori ih trenutno tumače", kaže Šeholi i ukazuje da Kurtiju nije ostalo još mnogo vremena.

"Po svemu sudeći, narednih 14 dana će biti presudni i za Kurtija i za vladu Kosova, s obzirom na to da međunarodni činioci zahtevaju da ZSO bude formirana najkasnije do leta ove godine, a da nemačko-francuski dokument bude prihvaćen do kraja godine", zaključuje Šeholi.

image
VV inauguration
banner