Srbija i Balkan

Žiofre: Francusko-nemački predlog jedini način da se krene napred

Kako pregovori budu napredovali, biće više informacija i o samom sadržaju dokumenta, smatra šef Delegacije EU u Srbiji
Žiofre: Francusko-nemački predlog jedini način da se krene napred© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Mislim da je francusko-nemački predlog jedini način da se krene napred po pitanju "Kosova", rekao je Emanuele Žiofre, šef Delegacije i ambasador EU u Srbiji.

On je u razgovoru za "Juronjuz Srbija" ocenio da je Beograd jasno pokazao na više međunarodnih foruma da nije neutralan, već da stoji uz Ukrajinu i uz EU.

"I zato su važna pitanja usaglašavanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i spoljnom politikom Evropske unije, a uvođenje sankcija je deo toga", istakao je Žiofre.

On je dodao i da mora puno da se radi na pitanju "Kosova", i poručio da je na stolu predlog koji je, kako tvrdi, "jedini način da se krene napred po ovom pitanju". 

"Pozdravljamo činjenicu da je predsednik tokom rasprave u Skupštini naglasio potrebu da Srbija nastavi sa konstruktivnim pristupom i da u principu prihvati predlog. Sada treba da ga implementiramo", rekao je Žiofre. 

On podseća i da brzina približavanju EU zavisi od brzine kojom Beograd i Priština mogu da normalizuju svoje odnose, dodavši da je francusko-nemački predlog "ključna prilika koja ne sme da se propusti". 

Na pitanje zašto evropska strana ne pokaže sadržaj tog dokumenta, odgovara da nije na njima da otkrivaju sadržaj. 

"Diplomatski razgovori se obavljaju sa onima koji su nadležni u Beogradu i Prištini. Tu smo trenutno i siguran sam kako pregovori budu napredovali, biće više informacija", ubeđen je Žiofre. 

Najavio je da će visoki predstavnik EU uskoro sazvati sastanak na visokom nivou, u roku od nekoliko nedelja. 

"Uz to moramo da znamo da postoji niz obaveza koje su strane preuzele u kontekstu Briselskog dijaloga, a koje moraju biti implementirane, uključujući i pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom, i urgentno je da se implemenira upravo taj aspekt", rekao je šef delegacije EU. 

Na pitanje da prokomentariše "opravdanja Srbije za neuvođenje sankcija", poput ruske podrške teritorijalnom integritetu Srbije, Žiofre ocenjuje da će Rusija "verovatno doneti odluke koje su u njenom najboljem interesu, a ne u najboljem interesu Srbije".

Kada je reč o energetskoj "zavisnosti", smatra da je to bio problem i za mnoge članice EU, a "sada je dotok gasa iz Rusije ispod deset odsto" i dodao da Srbija takođe ide putem diversifikacije uvoza gasa.

image