Srbija i Balkan

Vučić: Ako me zovete u Brisel obavestite me da su isporučili ZSO

Besmisleni trikovi Aljbina Kurtija ne prolaze ni kod mene, niti bilo koga drugog ko se ozbiljno bavi svojim poslom, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Vučić: Ako me zovete u Brisel obavestite me da su isporučili ZSO© Танјуг/Зоран Жестић

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas mu je odavno jasno da Priština nema nameru da osnuje Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Vučić je, komentarišući izjavu predsednika skupštine privremenih prištinskih institucija Glauka Konjufca koji je rekao da je nemoguće da ZSO bude osnovana bez Aljbina Kurtija, poručio da ga to uopšte nije iznenadilo.

"Samo je rekao ono što svi oni misle. Da im verujemo posle deset godina laži bilo bi besmisleno. Čestitam im na tome što su bili iskreni, ja znam da oni nikada nisu planirali da formiraju ZSO", naveo je Vučić.

Kazao je da ne veruje u "prenemaganje u kojem oni tobož prihvataju planove kojim bi Srbija trebalo da ih pusti da uđu u Ujedinjene nacije, a, onda će oni tobož da formiraju ZSO".

Vučić je naglasio da ćemo sada videti "šta će da rade Amerikanci, Evropljani i svi ostali" i da ako žele da razgovaraju ZSO mora da bude osnovana.

Podsetio je da je osnivanje ZSO u potpunosti u skladu sa četiri ranije potpisanih sporazuma.

O poređenju Srbije sa Severnom Korejom o čemu je govorio američki ambasador Kristofer Hil kaže: 

"Što se tiče Hila, vi ne možete da očekujete promenu politike Amerike, ali nije rekao da će Srbija da bude Severna Koreja, izvučeno je malo iz konteksta. Da li je to imalo skriveni smisao, ali nije baš rečeno kako smo mi preneli. Nije to nikakva novost."

Predsednik Srbije je rekao da je sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem govorio o zajedničkim ciljevima u vezi sa napretkom zemlje.

"Obavili smo pristojan razgovor od sat i po, o našim ciljevima. Naše je da na pristojan način vodimo državu, jer je država ispred svih ličnih, partikularnih i partijskih interesa, i dogovorili smo se da će tako biti u narednih šest meseci", kaže Vučić.

Komentarisao je i izjavu Žozepa Borelja koji je najavio da će pozvati Vučića i Kurtija u Brisel, kako bi, kako je rekao "izgurali plan".

"Video sam izjavu, mogu da guraju šta hoće, ali moraju da kažu šta je smisao toga, ja nikada nisam izbegao razgovor ni o čemu, i ni po kojem pitanju. Pre toga, Zajednica srpskih opština. Ako mislite da me zovete u Brisel, da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim, ili posle ne znam čega, nemojte da me zovete. Zovete me u turizam, a nisam zainteresovan da idem u turizam, bio sam u Briselu 200 puta. Ako me zovete, obavestite me da su isporučili ZSO, kad to isporuče dolazim da razgovaramo o svemu drugom", naglasio je predsednik Srbije.

Napomenuo je da će doći i turistički ako hoće, kako Srbija ne bi bila kriva za nešto.

"Ali, ne očekujte od mene da prihvatim promenu pristupa koja je već dogovorena" dodao je Vučić.

Osvrnuo se i na izjave Aljbina Kurtija, koji je izbrojao da u Srbiji "postoji 11 predsednika opština koji nisu srpske nacionalnosti", a da "Srbija njima ne daje jednonacionalne organizacije" i ocenio da je to bezobrazluk.

"On bi hteo da poistoveti pravno politički i državno pravni status Republike Srbije i onoga što on naziva 'Republika Kosovo', ali mi imamo razgovore baš zato što to nije isto. Nemaš ti šta da razgovaraš o centralnoj Srbiji, mi imamo jednu temu o kojoj razgovaramo i to je jedina tema na stolu. Ali, kad neko misli da ima pravo da bude bahat zato što ima velike i moćne zaštitnike, onda šta da radite. Ti besmisleni trikovi ne prolaze ni kod mene, niti bilo koga drugog ko se ozbiljno bavi svojim poslom", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da je ranije danas imao dobar razgovor sa predstavnicima Kvinte, kao i da su oni njemu rekli šta misle o "Kosovu", a da je on njima rekao šta on misli o Kosovu i Metohiji.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara u vezi sastanka sa predstavnicima Kvinte kazao da su došli iz OEBS-a iz Beča i Amerikanci, Nemci, Francuzi, Italijani, Englezi, ali i njihovi predstavnici iz Srbije.

"Bio je dobar razgovor, oni su meni rekli šta misle o Kosovu, ja sam njima rekao šta mislim o Kosovu i Metohiji i tako", naveo je predsednik.

image