Srbija i Balkan

Vučić sa ambasadorima Kvinte: Bez ZSO dijalog gubi smisao

Vučić je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, čije je uspostavljanje dogovoreno Briselskim sporazumom
Vučić sa ambasadorima Kvinte: Bez ZSO dijalog gubi smisao© Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadore zemalja Kvinte pri OEBS-u u Beču i najviše diplomatske predstavnike tih zemalja u Beogradu i sa njima razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine, kao i o drugim regionalnim pitanjima.

Vučić je još jednom ponovio da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom i insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, čije je uspostavljanje dogovoreno Briselskim sporazumom, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao, saopštila je Služba za informisanje predsednika republike.

Predsednik Vučić i ambasadori Kvinte razgovarali su i o bezbednosnoj situaciji u Evropi, kao i evrointegracijama Srbije.

Predsednik je posebno istakao da Srbija ceni dobru saradnju sa OEBS-om kao jednom od najznačajnijih međunarodnih organizacija, kao i njenom misijom u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Takođe, u Briselu je počeo dvodnevni samit lidera Evropske unije. Tom prilikom će, kako je za Tanjug najavio visoki evropski zvaničnik, Beogradu i Prištini biće poslata poruka da se očekuje brzi napredak u dijalogu s ciljem normalizacije odnosa.

Zapadni Balkan će, kako je najavljeno, biti spomenut u zaključcima samita.

Drugi neimenovani izvor navodi da su lideri EU odlučili da povećaju pritisak  na Beograd i Prištinu, od kojih očekuju napredak u dijalogu i pregovore koji vode normalizaciji odnosa.

Vučić u Kuršumliji 

Predsednik Srbije će danas u podne prisustvovati svečanom otvaranju rekonstruisanog hotela "Planinka" u Kuršumlijskoj banji.

Nakon otvaranja hotela, predsednik će razgovarati sa građanima Mesne zajednice Merdare, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike. 

image