Srbija i Balkan

Ambasador Ukrajine: Nadam se da će Srbija uvesti sankcije Rusiji

Ukrajina traži da Srbija uvede sankcije Rusiji i priznaje da Beograd i Kijev nemaju isto viđenje ruske Specijalne vojne operacije
Ambasador Ukrajine: Nadam se da će Srbija uvesti sankcije Rusiji© Tanjug/AP Photo/Libkos

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač pozvao je Beograd da uvede sankcije Rusiji i poručio da Kijev Srbiju smatra prijateljskom zemljom uprkos neslaganjima.

Tolkač je u intervjuu za "Politiku" rekao da Ukrajina i Srbija još nemaju zajedničko viđenje sukoba u Ukrajini, pošto je srpska strana više puta istakla da štiti nacionalne interese u odnosima sa Rusijom i nije se pridružila uvođenju sankcija.

Ukrajinski ambasador je izrazio nadu da će srpska strana vremenom promeniti stav prema pitanju sankcija Moskvi, koliko god to danas izgledalo teško.

Napominjući da je Srbija glasala "za" rezoluciju o osuđivanju agresije na Ukrajinu Generalne skupštine UN i "za" suspenziju članstva Ruske federacije u Savetu za ljudska prava UN, ambasador Ukrajine je pozdravio te korake i izrazio nadu da će srpska strana nastaviti da bude "dosledna u svojim narednim koracima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu".

"Bez obzira na političke pritiske Rusije i drugih zemalja, Srbija je odgovorna država i pridržava se normi međunarodnog prava, posebno u pogledu teritorijalnog intergriteta", istakao je Tolkač.

On je poručio i da je Ukrajini zahvalna Srbiji za pomoć koju joj je uputila preko UN - oko tri miliona evra za pomoć deci i raseljenim licima u Ukrajini i van njenih granica, kao i za nabavku energetske opreme.

image