Srbija i Balkan

Ruska ambasada u BiH: U toku je hibridni rat SAD i Evrope protiv Rusije

Nakon što je prošle zime Vašington faktički odbio da razgovara o ruskom predlogu u vezi sa novim garancijama bezbednosti u Evropi, postalo je očigledno da SAD nisu zainteresovane za normalizaciju odnosa sa Rusijom, navela je ambasada
Ruska ambasada u BiH: U toku je hibridni rat SAD i Evrope protiv Rusije© Komsomolskaya Pravda

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je danas da će specijalna vojna operacija u Ukrajini trajati dok se ne ispune svi postavljeni ciljevi.

"Pod time se podrazumeva potpuno uništenje izvora pretnji bezbednosti Ruske Federacije i njenih građana", naveli su u saopštenju.

Iz ambasade su ukazali da odnosi Rusije i Zapada nastavljaju da se naglo degradiraju, te da je faktički u toku hibridni rat SAD i Evrope protiv Rusije, koji su Vašington i njegovi sateliti pripremali više godina.

U prilog tome su podsetili na priznanja Angele Merkel, Fransoa Olanda i Borisa Džonsona o tome da je Sporazum iz Minska bio smišljen da bi se kupilo vreme za snabdevanje Kijeva naoružanjem.

"Korak po korak Ukrajinu su pretvarali u 'anti-Rusiju', pothranjivali su na tom području rusofobne i neonacističke tendencije", istakli su iz Ambasade Rusije.

Navedeno je i da je, nakon što je prošle zime Vašington faktički odbio da razgovara o ruskom predlogu u vezi sa novim garancijama bezbednosti u Evropi, postalo očigledno da SAD nisu zainteresovane za normalizaciju odnosa sa Rusijom, niti za ravnopravan dijalog sa drugim zemljama.

Istakli su da su EU i lideri pojedinih vodećih zemalja članica EU potpuno diskreditovani kao "posrednici" pri rešavanju bilo kojih konflikata na kontinentu.

"Totalan gubitak nezavisnosti ovog bloka i njegova neposredna potčinjenost Vašingtonu čine spornom svrsishodnost direktne komunikacije sa njim", navodi ambasada, dodajući da je okončano doba dominacije Zapada sa SAD na čelu, karakteristično po jednostranom nametanju pravila ostalom svetu, uz kršenje prava i sloboda pojedinih osoba, organizacija, zemalja, čitavih regiona.

Trenutno je, navodi se, u toku formiranje novog svetskog poretka.

"Ovaj proces će potrajati neodređeni vremenski period. Sada se nalazimo u njegovoj najbolnijoj fazi, odnosno fazi sloma starog i borbe za novi sistem".

Kada je reč o slobodi medija, istaknuto je da intenzivna antiruska informaciona kampanja, koju je pokrenuo Zapad po početku specijalne vojne operacije, zajedno sa neprikrivenim "regrutovanjem" medija od Vašingtona - sasvim jasno pokazala apsolutnu degradaciju slobodnog novinarstva.

"Pozivamo svetske i regionalne medijske radnike da se vrate glavnim načelima svoje profesije, a to su nezavisnost i nepristrasnost. Zahvalni smo redakcijama novinskih izdanja u BiH, i posebno u Republici Srpskoj, na uravnoteženom stavu i otvorenom medijskom prostor za sva gledišta, uključujući i rusko", naveli su.

Iz Ambasade podsećaju da je uzrok energetske krize u Evropi - pogrešna politika zapadnih zemalja u oblasti energetike tokom privrednog obnavljanja u periodu nakon virusa korona, kao i pokušaju Vašingtona i Brisela da "kazne" Rusiju putem sankcija i direktne sabotaže kao što je bio slučaj sa projektima "Severnog toka".

"Bilo koje pripisivanje krivice Rusiji u vezi sa deficitom energenata u Evropi deo je antiruske propagande kojom Zapad teži da prekrije vlastite greške. Sigurni smo da saradnja u oblasti energetike ne sme biti politizovana".

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je, takođe, da insistira na hitnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH, uz uverenje da je, kako kažu, samovolja "visokog predstavnika", koji nema potrebni mandat Saveta bezbednosti UN, glavni faktor destabilizacije u zemlji.

Uverenja su i da je funkcionisanje Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira neosnovano bez učešća Rusije.                           

"Insistiramo na hitnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika, jer više ne postoji neophodnost za njegovo prisustvo u BiH", saopštila je Ambasada Rusije povodom 10. februara - Dana diplomate.

Napominju da BiH vide kao prijateljsku zemlju i ističu da veruju da je Dejtonski mirovni sporazum temelj BiH koja se sastoji od tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva entiteta.

Ambasada Rusije ponovo je potvrdila svoju spremnost za ravnopravan dijalog o svim pitanjima koja predstavljaju obostrani interes.

"Računamo na to da će rukovodstvo BiH i ubuduće biti uzdržano u vezi sa antiruskim sankcijama", naveli su iz Ambasade Rusije.

Po pitanju klimatskih promena, iz Ambasade Rusije navode da je Zapad osujetio napore cele međunarodne zajednice u prelazu na "zelenu" tehnologiju, te da su zbog antiruske sankcije zemlje koje nemaju vlastite izvore energije nemaju drugog izbora osim da se vrate na energente štetne po ekologiju.

"Na taj način dijalog o klimatskim promenama je doživeo kolosalan udarac. Za povratak tom dijalogu će trebati mnogo vremena", zaključeno je u objavi Ambasade Rusije.

image