Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Smenjen Osmica - direktor "političke policije" u BiH, šta dalje?

Bošnjačka koalicija "Osmorka", koja je zamenila SDA, nastoji da se reši bar kriminalnog miljea u vrhu Obaveštajno-bezbednosne agencije, navodi za RT Balkan profesor Srđan Perišić
RT Balkan analiza: Smenjen Osmica - direktor "političke policije" u BiH, šta dalje?Getty © Sean Gallup

Verni pratilac Alije Izetbegovića, patron interesa SDA i šef "političke policije", kako ga je sagovornik RT Balkan profesor geopolitike Srđan Perišić opisao, Osman Mehmedagić poznat kao Osmica razrešen je sa funkcije direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA).

"Na današnjoj sednici Izvršno-obaveštajnog odbora doneta je odluka da direktor Obaveštano-bezbednosne agencije BiH Osman Mehmedagić bude razrešen dužnosti, a ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je da je Almir Džuvo predložen za kandidata za novog direktora", preneo je portal "Glas Srpske".

Govoreći o potrebi što brže promene na čelu OBA, Elmedin Konaković je ranije za "Politiku" rekao da će za novog direktora te najznačajnije policijske agencije u BiH biti odabran neko za koga koalicioni partneri iz SNSD-a i HDZ-a, procene da je najbolji.

"I nikad taj neće imati zadatak da špijunira Bakira Izetbegovića i njegovu porodicu, da špijunira oponente iz političkih partija, da proganja bilo koga od političkih lidera – Dragana Čovića, Milorada Dodika ili bilo koga drugog, nego, ako treba, prvog mene da prati – ako sam sumnjiv organima reda i gonjenja", naveo je Konaković.

Profesor geopolitike Srđan Perišić ocenio je da odlazak Mehmedagića sa čela ove važne institucije ne mora nužno da znači da će se stvari promeniti na bolje.

"Nije važno da li je kraj SDA i Izetbegovića, jer niti SDA niti bilo koja druga opcija među Bošnjacima ne vode samostalnu ni spoljnu ni unutrašnju politiku. Što se tiče Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH - ona je pod direktnim nadzorom Amerikanaca i Britanaca. Tako da će i novi načelnik službe biti njihov, verujem da će biti isto kao i kada je na čelu bio 'Osmica'", predočio je Perišić.

U prilog Perišićevoj tezi da će i novi direktor ove institucije nastaviti Mehmdagićevim stopama govori i podatak da je ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković naveo je da je Almir Džuvo, koji je već bio na ovoj funkciji pre dolaska Osmice, predložen za kandidata za novog direktora.

Rukovodstvo agencije, kao i sam bivši direktor Osman Mehmedagić, optuženo je za razne malverzacije, falsifikovanje diploma, a dovođeni su u vezu i sa osobama koje su povezane sa kriminalnim radnjama i organizovanim kriminalnim grupama, što je OBA demantovala više puta.

Od njegovog imenovanja 2015. godine do danas Mehmedagić je u više navrata dospevao u žižu javnosti Bosne i Hercegovine, a samo u 2020. godini protiv njega su podignute dve optužnice. Prema pisanju medija, pored više optužbi za zloupotrebu službenih ovlašćenja u privatne svrhe, u vezi sa čim su pokrenuti sudski postupci, Mehmedagića Tužilaštvo BiH tereti i za falsifikovanje fakultetske diplome.

"Bošnjačka strana - Osmorka, koja je zamenila SDA, nastoji da se reši bar kriminalnog miljea u vrhu Obaveštajno-bezbednosne agencije. Osmica je imao takav pedigre kriminalnog karaktera, pa su se svi fokusirali na taj kriminalni deo - dve lažne diplome, koje je vadio po potrebi, kada mu koja zatreba. To samo govori o tome da tamo nema sistema i nema države. Ko god ima lažnu diplomu - on je kriminalac po definiciji", izričit je bio Perišić.

Sve je to manje važno, naglašava Perišić, budući da on smatra da se situacija neće promeniti u odnosu na onu kada je Osmica bio na čelu.

"Čak i bivši srpski kadrovi toj službi bili su britanski igrači. Naravno, ne svi, ali mnogi jesu. Samim tim radili su protiv Republike Srpske. Videćemo kako će to ići i da li će i dalje raditi kao politička policija, kao što je do sada bila", istakao je sagovornik RT Balkan.

Političke policije su nekada bile u fašističkim, nacističkim režimima, kao i u bivšem titoističkom režimu, naveo je Perišić, dodajući da će se ova institucija teško osloboditi te uloge, bez obzira na novo rukovodstvo.

"Ako bi skinuli zabranu ulaska u BiH intelktualcima iz Srbije i Crne Gore, to bi bio dobar iskorak u pravcu depolitizacije Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, ali sam sumnjičav da će ići u tom pravcu i da odjednom prestaju da budu krimogena struktura i produžena ruka Britanaca i Amerikanaca", zaključio je Perišić.

Ćeranić: U novoj podeli vlasti nije bilo mesta za Mehmedagića

Odlazak SDA u opoziciju ključan za smenu Mehmedagića, smatra profesor bezbednosnih nauka Predrag Ćeranić. 

"Mehmedagić je izbor lidera SDA Bakira Izetbegovića, a kako je nova Vlada u Federaciji BiH formirana bez te partije, koalicija 'Osmorke' daje bošnjačke kadrove. U novoj podeli vlasti nije bilo mesta za Mehmedahića i on odlazi sa SDA, koja ide u opoziciju", ocenio je profesor Ćeranić.

Ne verujem da će se pokrenuti pitanje krivične odgovornosti za dela za koja su ga optuživali, poručio je sagovornik RT Balkan.

"SDA još ima uticaj u sudskim organima. Ne verujem da će institucije sada zauzeti drugačiji stav nego ranije", istakao je Ćeranić.

Hvalio se da je uspešan u ubijanju Srba?

Uznemirujući su i navodi koji su se pojavili u medijima, a u vezi sa navodnom umešanošću Omera Mehmedagića u zločine nad Srbima u periodu od 1992. do 1994. godine. 

Prema pisanju "Večernjih novosti", tokom rata ubijao je snajperskom puškom Srbe u Sarajevu iz sadističkog zadovoljstva i mržnje. Ovo je za beogradski list ispričao zaštićeni haški svedok "KW-568", koji se nalazio u programu zaštite srpskog pravosuđa.

"Kao član garde Alije Izetbegovića poznate kao 'Biseri', Mehmedagić je bio i njegov omiljeni pratilac na putovanjima van Sarajeva, a kada nije bio na službi - ubijao je iz snajperske puške", naveo je svedok za "Večernje novosti".

Mehmedagića, svog nekadašnjeg saborca, opisuje kao "ubicu bez milosti" od maja 1992. do juna 1994, koji je "sejao smrt po srpskoj Grbavici i pucao iz zgrada na Dobrinji i sa Stupa, a kada bi se vraćao u štab voleo je da se hvali kako je bio uspešan u ubijanju".

Prema rečima 60-godišnjeg svedoka iz Višegrada, "broj jedan" Alijine garde bio je Haris Lukovac, zvani "Jedinica" - sada ambasador BiH - dok je Mehmedagić bio čovek broj dva i njega je Alija, uz Lukovca, uvek vodio kao ličnu pratnju u inostranstvo.

image