Srbija i Balkan

Oskrnavljeno srpsko pravoslavno groblje kod Ključa u BiH

Vandalizam počinjen na srpskom groblju prijavljen je policiji
Oskrnavljeno srpsko pravoslavno groblje kod Ključa u BiHwww.globallookpress.com © Lydie Gigerichova/imageBROKER.com

Još jedan akt protiv Srba u BiH: oskrnavljeni su nadgrobni spomenici na srpskom pravoslavnom groblju u mestu Plamenice u opštini Ključ, potvrdio je "Srni" paroh ključki Nemanja Rosić.

Rosić je naveo da je porušeno šest spomenika, da su neki izvaljeni, a neki polomljeni.

"Osuđujemo ovaj čin i pojedinca koji je to uradio. Ne treba da živimo u strahu, već da gradimo bolje međuljudske odnose i suživot",  rekao je paroh Rosić.

Prema njegovim rečima, na području opštine Ključ danas živi oko 60 Srba povratnika, a skrnavljenje nadgrobnih spomenika je ružna poruka koja se šalje iz ovog grada posle 28 godina od rata.

Istakao je da je vandalizam počinjen na srpskom groblju prijavljen policiji.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je danas "Srni" da je skrnavljenje nadgrobnih spomenika na srpskom pravoslavnom groblju u mestu Plamenice u opštini Ključ među većim u FBiH, u kojoj postoji oko 1.100 pravoslavnih grobalja, a nema nijednog koje nije oskrnavljeno barem jednom.

Ocenio je da je reč o sistematskom uništavanju pravoslavnih bogomolja i  grobalja na teritoriji FBiH, koje treba da prikaže da na tim prostorima pravoslavlje nije postojalo.

"Nikada nije prestalo uništavanje pravoslavnih grobalja na teritoriji FBiH. Mi smo to konstatovali i u našem godišnjem izveštaju koji smo uradili prethodne godine i poslali svim potpisnicima Dejtonskog sporazuma", istakao je Radanović.

Radanović je naveo da obično unište po jedan ili dva spomenika pa paroh ili stanovnici, obično stariji, to ne prijave i uništavanje se utvrdi tek poslije nekoliko meseci.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona "Srni" je rečeno da su u groblju u mestu Plamenice vidljiva oštećenja, ali se ne može utvrditi kada su ona nastala, te da policija i dalje radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

image