Srbija i Balkan

Profesor Islamskog pedagoškog fakulteta: RS je "genocidna tvorevina koja se okotila 9. januara"

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ukazao je na versku i nacionalnu mržnju koju potpiruje redovni profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću Muharem Štulanović
Profesor Islamskog pedagoškog fakulteta: RS je "genocidna tvorevina koja se okotila 9. januara"www.globallookpress.com © Matteo Trevisan/ZUMAPRESS.com

Nedugo nakon što je imam Amir Mahić u Kozarcu kod Prijedora javno vređao Srpsku pravoslavnu crkvu, iz BiH stižu nove uvrede i pretnje upućene srpskom narodu s one strane Drine.

Muhamer Štulanović, redovni profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, naime, Republiku Srpsku nazvao je "genocidnom tvorevinom koja se okotila 9. januara", i okupljenima u džamiji poručio da treba da preduzmu "sve što je u njihovoj moći". 

Na ovaj slučaj ukazao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. 

"Posle podrške umesto osude reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića imamu Amiru Mahiću koji je vređao Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod, odmah je počela antisrpska histerija koju dokazuje Muhamer Štulanović u džamiji, a Kvinta i EU opet ćute! Kako dalje", upitao je Stevandić. 

Muharem Štulanović na Fejsbuku propagira političke stavove (javno dajući podršku lideru SDA Bakiru Izetbegoviću), optužuje Srbe za navodni genocid, a neretko vređa SPC i njene vernike. 

Podsetimo, burna negodovanja u javnosti izazvao je govor Amira Mahića, imama iz Kozarca kod Prijedora, u kome je srpskog svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu - sektom.

Iz prijedorskog Okružnog tužilaštva potvrđeno je da rade na predmetu koji se odnosi na govor mržnje imama Amira Mahića prema SPC.

Vladike SPC zbog toga zahtevale su da se Islamska verska zajednica u Bosni i Hercegovini izvini svim pravoslavnim vernicima, ogradi od izjava efendije Mahića "koje ne priliče bilo kome, a ponajmanje jednom uticajnom verskom službeniku, kako bi javnost uvidela da je sve izrečeno stav jednog neodgovornog pojedinca a ne stav celokupne Islamske verske zajednice".

Amir Mahić je uputio izvinjenje srpskom narodu i SPC, istakavši da je bio, kako kaže, preoštar u svojim izjavama, i podsećajući, odmah nakon izvinjenja, na rat u BiH i spominjajući samo muslimanske žrtve.

image