Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko: Osuđujemo pretnje upućene sa skupa kod Predsedništva

Rusija je opredeljena za nastavak svestrane saradnje sa Srbijom, poručio ruski ambasador
Bocan-Harčenko: Osuđujemo pretnje upućene sa skupa kod Predsedništva© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Rusija je opredeljena za nastavak svestrane saradnje sa prijateljskom Srbijom, poručio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Dodao je da se Moskva ne meša u unutrašnja pitanja Srbije, što je, kako je naveo, jasno naglašeno i u komentaru Ministarstva spoljnih poslova od 13. februara ove godine.

"Najoštrije osuđujemo pretnje upućene sa skupa koji je sinoć održan u blizini Predsedništva Srbije", napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Podsetimo, sinoć je kod Predsedništva u Beogradu održan protest ultradesničarskih udruženja, a okupljeni građani nosili su transparente "Kosovo je srce Srbije" i "Nema predaje".

U jednom trenutku, demonstranti su porušili ogradu kod Predsedništva Srbije i prišli zgradi uzvikujući "Gde je Vučić?", nakon čega je stigla policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i nadležnim tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, uhapsili su danas D. K. (1988), D. Z. (1971) i D. B. (1987) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, dok se D. B. tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Nakon završetka protesta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su najmanje četiri parlamentarne stranke podržale taj skup, kao i da je sve bilo planirano.

"Ne bi ovo zasluživalo nikakvu posebnu pažnju, ali nisu ovo nikakve neformalne ekstremističke grupe, jer su podržane od najmanje četiri parlamentarne političke stranke, i njihovi predstavnici i predsednici su bili na ovom skupu, da se niko ne pravi naivan. Nisu se našli oni slučajno i znali su šta rade. Sve je bilo planirano", rekao je Vučić za TV Pink.

Lider socijalista i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je jasno da je pripreman i organizovan pokušaj državnog udara.

"Ovo je izdaja nacionalnih i državnih interesa za račun neprijatelja Srbije", naveo je Dačić za Tanjug.

image