Srbija i Balkan

MUP: Uhapšeni osumnjičeni zbog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja

"Svi oni koji su juče pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja i vršili druga krivična dela i prekršaje, biće adekvatno procesuirani u skladu sa zakonima Republike Srbije", istakla je Maja Popović
MUP: Uhapšeni osumnjičeni zbog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja© Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i nadležnim tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, uhapsili su D. K. (1988), D. Z. (1971) i D. B. (1987) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, dok se D. B. tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Trojica uhapšenih terete se da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu i predsednika Republike Srbije.

Policija je kod D. B. pronašla karabin sa optikom i pripadajućom municijom koji mu je, kako se sumnja, prethodno predao M. J. (2001), koji je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. M. J. je, kako se sumnja, to oružje prethodno otuđio, pa se tereti i za krivično delo teška krađa.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija uhapšen je i I. T. (1995).
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Ministarka pravde: Srbija sposobna da spreči ekstremizam

Ministarka pravde Maja Popović, povodom jučerašnjih nasilnih protesta ispred Predsedništva, poručila je da je Srbija jaka i stabilna država, sposobna da spreči svaki ekstremizam i sačuva svoj integritet i ustavni poredak.

"Juče su ekstremističke grupe na skupu ispred Predsedništva, pozivanjem i podsticanjem da se silom promeni ustavno uređenje i svrgnu najviši državni organi i predstavnici tih organa, pokušale da destabilizuju našu zemlju" poručila je ministarka.

Nadležni organi, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva pravde, odlučno, efikasno i odgovorno rade svoj posao, kako bi zaštitili mir i sigurnost građana, prenosi Tanjug.

"Svi oni koji su juče pozivali na nasilnu promenu ustavnog uređenja i vršili druga krivična dela i prekršaje, biće adekvatno procesuirani u skladu sa zakonima Republike Srbije" istakla je ministarka i dodala da nijedna ektremistička grupa, bez obzira na pomoć iz inostranstva, nije jača od države.

Sinoć su mediji javili da je u toku hapšenje pojedinaca koji su učestvovali na protestu ispred Predsedništva.

Oglasilo se i Više javno tužilaštvo

Više javno tužilaštvo u Beogradu pozdravilo je profesionalno i zakonito postupanje svih pripadnika policije tokom jučerašnjih događaja ispred Predsedništva Republike Srbije, gde su zabeležena ozbiljna kršenja zakona od strane pojedinih učesnika okupljanja.

"Poručujem da će tužilaštvo procesuirati sve one koji prete nosiocima najviših državnih funkcija i sve pripadnike ekstremističkih grupa koji ugrožavaju bezbednost građana", rekao je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović. 

Gašić: Policija će zaštititi ustavni poredak i bezbednost građana

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova neće dozvoliti ni nasilnim pojedincima ni grupama da ugrožavaju ustavni poredak Republike Srbije, bezbednost, mir i sigurnost svih njenih građana.

"Srpska policija je spremna da, u svakom trenutku, brzo i odgovorno reaguje na svaki pokušaj ekstremista da ruše Srbiju histerijom i nasiljem i naoružani hodaju ulicama naše zemlje", rekao je Gašić u izjavi dostavljenoj medijima.

On je naglasio da će se "svako ko pokuša da svoje nečasne motive i ciljeve sprovede pretnjama, nasiljem, oružjem, suočiti sa odlučnim i nepokolebljivim odgovorom Ministarstva unutrašnjih poslova".

"Građani treba da budu sigurni u snagu, spremnost i odlučnost svoje policije za očuvanje njihove bezbednosti", rekao je Gašić.

image