Srbija i Balkan

Zastave Albanije i tzv. Kosova okačene uz kapiju manastira Zočište

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je saopštenje povodom ove provokacije navodeći da je taj nemili prizor koji je jutros uočila bratija manastira, jasan napad na srpske svetinje

Bratija manastira Svetih Vrača, Kozme i Damjana u Zočištu, zatekla je jutros dve albanske zastave, okačene na banderu tik uz donju manastirsku kapiju.

Zapravo, radi se o zastavi Albanije i zastavi tzv. Kosova, koje su albanski meštani sela okačili uz samu manastirsku kapiju.

"Monasi manastira smatraju da je u pitanju albanska provokacija, jer ne nalaze razumno opravdanje da zastave, pored mnogobrojnih lokacija unutar samog sela, koje je od završetka rata etnički čisto albansko, postavljaju baš uz samu kapiju pravoslavnog manastira", navodi Radio Goraždevac.

Jasan napad na srpske svetinje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je saopštenje povodom ove provokacije navodeći da je taj nemili prizor koji je jutros uočila bratija manastira, jasan napad na srpske svetinje.

"Vrlo je jasna namera albanskih huligana da isprovociraju srpski narod i udare na pravoslavne svetinje, naročito danas kada vlasti Privremenih institucija u Prištini u svojoj mašti obeležavaju godišnjicu takozvane nezavisnosti Kosova, a zapravo slave pokušaj kršenja međunarodnog prava na očigled čitavog sveta", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za KiM "uporno apeluje i upozorava međunarodnu zajednicu na stepen ugroženosti pravoslavnih svetinja na prostoru KiM koje se nalaze na meti ekstremista i nastaviće da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom insistira na većoj zaštiti za naše crkve i hramove".

image