Srbija i Balkan

Brnabić demantovala da je Srbija plaćala Grenela i Hilari Klinton za lobiranje

Premijerka Srbije rekla je i da nema šta da doda na ono "što je Bocan-Harčenko javno rekao i demantovao"
Brnabić demantovala da je Srbija plaćala Grenela i Hilari Klinton za lobiranjewww.globallookpress.com © Foto www.imago-images.de/Beowulf Sheehan/ZUMAPRESS.com

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić demantovala je navode o finansiranju stranih zvaničnika da bi lobirali za Srbiju. Ona je izjavila i da je razgovarala sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom povodom dovođenja Rusije u vezu sa demonstracijama ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.

Brnabić je rekla da nema šta da doda na ono "što je Bocan-Harčenko javno rekao i demantovao". 

Izjave "tajkuna i opozicije" da je nekadašnjem specijalnom američkom izaslaniku Ričardu Grenelu plaćeno da lobira za interese Srbije, premijerka je okarakterisala kao "brutalnu laž".

"Ričard Grenel nije plaćen od strane Vlade Republike Srbije, kao i ni od koga u Srbiji za bilo kakvo lobiranje. Reč je o čoveku koji je prvi put kao visoki američki zvaničnik pokazao razumevanje za stavove Republike Srbije i položaj Srba na KiM, bez toga da se odrekao zvanične američke politike, a to je da oni priznaju i podržavaju nezavisnost takozvane Republike Kosovo. Najobjektivnije je rekao da je Srbija faktor stabilnosti i da se predsednik Aleksandar Vučić bori za mir i stabilnost, regionalnu povezanost i regionalnu saradnju, a da su faktor nestabilnosti i destrukcije Aljbin Kurti i zvaničnici u Prištini. Samo zbog toga je valjda zaslužio da govore da je on plaćen i da radi za Beograd, time nanoseći nemerljivu štetu našoj zemlji", rekla je ona za TV Hepi.

S tim u vezi dodala je da je zamolila prošle nedelje Generalni Sekretarijat Vlade Srbije da se izvuku sve uplate inostranstvu iz perioda od 2014. do 2015. godine. 

Takođe je rekla da može da dokumentuje isplate ka inostranstvu, u doba kad je predsednik Vlade Republike Srbije bio Aleksandar Vučić 2014, 2015, 2016. i 2017. godine.

"Još jedna u nizu laži o tome šta radi Aleksandar Vučić je ta da je 2016. godine, kada je bio predsednik vlade, fondaciji Hilari Klinton isplatio 2 miliona dolara", podsetila je ona i dodala da je ta neistina potekla iz nekih medija iz Crne Gore, a da su je potom preuzele i zloupotrebile "lažne patriote" sa ciljem da obmanu građane i naciju i destabilizuju Srbiju.

"Veoma je lako proverljivo, nismo imali značajna devizna plaćanja 2014. godine. Sve ću vam reći do detalja. Važno mi je da građani vide koliko smo transparenti i da nemamo šta da krijemo. Te 2014. godine preko Narodne banke Srbije izvršen je promet u iznosu od samo 1.336.000 evra. 96,6 posto je uplaćeno u inostranstvo. To je pomoć Republici Srpskoj, predlog predsednika Vučića kako bi izrazio saosećanje tokom poplava", objasnila je Brnabić i naglasila da su Srbiji neophodni mir i stabilnost, zbog čega je potrebno da se svi udružimo ka zajedničkom cilju. 

image