Srbija i Balkan

Hrvatska ostaje bez helikoptera, šalju ih za Ukrajinu

Nakon odlaska letelica na front Hrvatskim vazdušnim snagama ostaće na raspolaganju tek 10 transportnih helikoptera Mi-171Sh i četiri helikoptera "blek houk"
Hrvatska ostaje bez helikoptera, šalju ih za UkrajinuGetty © Sean Gallup / Staff

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu. Dvanaest helikoptera Mi-8 MTV-1 i dva helikoptera Mi-8T izdvojeni su iz Oružanih snaga, priprema se njihov transport, piše "Jutarnji list".

Prema dostupnim informacijama, više helikoptera nalazi se u prostorima Vazduhoplovno-tehničkog centra (ZTC) u Velikoj Gorici, kao i u vojnom delu aerodroma Pleso i u Lučkom.

Između ostalog, s helikoptera se skidaju postojeće oznake, menja istrošeni materijal, doliva ulje itd. Procenjuje se da će helikopteri biti spremni za transport za desetak dana.

Prema informacijama "Jutarnjeg lista", sedam helikoptera biće delom rastavljeno za transport kopnenim putem, a preostalih sedam će odleteti u Poljsku. Naime, svih 14 helikoptera biće prebačeno u Poljsku, odakle će ih proslediti u Ukrajinu.

Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu hrvatske vazdušne snage imaće na raspolaganju deset transportnih helikoptera Mi-171Sh i četiri helikoptera "blek houk".

Hrvatska vlada je na sve podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti, pa "Jutarnji" nije mogao da dobije službenu potvrdu ove informacije.

Donaciju 14 transportnih helikoptera potvrdio je u novembru 2022. premijer Andrej Plenković, što je razljutilo tamošnjeg predsednika Zorana Milanovića koji je tražio od Ministarstva odbrane da objasni kako će se ti helikopteri nadomestiti.

"Posljednjih mesec dana vidljiva je veća diplomatska aktivnost ministra odbrane (Marija) Banožića u vezi s Ukrajinom. Dvaput je bio na sastancima Odbrambene kontakt grupe za Ukrajinu, a u Zagrebu je bio ministar obrane Poljske. S obzirom na to da Hrvatska slanje vojne pomoći koordinira za saveznicima, sigurno se i na tim sastancima detaljnije dogovarala donacija helikoptera", piše "Jutarnji list".

Zasad nema informacija šta bi Hrvatska mogla da dobije zauzvrat za ustupljenu vojnu opremu. Pravilo je da istočne članice NATO-a za topničko i raketno naoružanje sovjetske proizvodnje koje pošalju u Ukrajinu od partnera dobiju novo zapadno naoružanje.

Već se spekulisalo da Hrvatsku čekaju nemačke samohodne haubice 155 mm, što je dovođeno u vezu sa izjavama ministra Banožića o nabavci haubica PzH 2000.

Takođe, spominjalo se da bi SAD Hrvatskoj mogle da isporuče više polovnih helikoptera "blek houk", za šta pak nema zvanične potvrde.

image