Srbija i Balkan

Drecun: Bez Srbije nema nikakvog dogovora, a danas možemo samo da razgovaramo

Cilj Zapada je da, postizanjem osnovnog sporazuma, otvori vrata za članstvo Kosova u NATO, naveo je predsednik skupštinskog odbora za KiM
Drecun: Bez Srbije nema nikakvog dogovora, a danas možemo samo da razgovaramo© ATA Images

Od današnjeg sastanka u Briselu ne može se očekivati postizanje sporazuma, već samo razgovor, ocenio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

"Danas možemo samo da razgovaramo, da se načelno postigne dogovor o tome šta će biti sa ZSO, da iznesemo naše crvene linije i vidimo kakva će biti mapa puta daljih razgovora. Da se nešto danas čvrsto definiše nije za očekivati", kazao je Drecun na TV Pink.

Istakao je da evropski predlog, koji predviđa osnovni sporazum, nastavak razgovora i konačni sporazum može biti koncept za razgovore.

Međutim, ukazao je da je cilj Zapada da, postizanjem osnovnog sporazuma, otvori vrata za članstvo Kosova u NATO.

"Moramo da razumemo da je čitava ova priča usmerena da, zbog Ukrajine NATO želi da uspostavi apsolutnu dominaciju na ovim prostorima, i da se stvore uslovi da 'Kosovo' može da aplicira za članstvo. Postizanjem početnog sporazuma sa Beogradu mogli bi da kažu nepriznavačima da su postigli političko rešenje", dodao je Drecun.

Drecun je istakao da bez Srbije nema nikakvog dogovora, jer ne bi mogli da "slome" "nepriznavače" i zato smatra da postoji manevarski prostor, koji je ojačan većinskom podrškom u parlamentu i ogromnom podrškom građana da se insistira na crvenim linijama.

Ukazao je da će danas biti najpre odvojeni razgovori u kojima će posrednici tražiti od Prištine da poštuje obavezu za formiranjem ZSO, a da će Aljbin Kurti tražiti da se u sporazum navede eksplicitno međusobno priznanje, jer ima pritisak opozicije.

Od Srbije, očekuje, će se tražiti da prihvati odredbe sporazuma.

"Naša strana će tražiti formiranje ZSO, jer ako nešto nije formirano što dogovoreno pre 10 godina, ne može postojati izvesnost da će se poštovati i sve drugo što se dogovori", objasnio je Drecun.

Rekao je da će evropski posrednici nastojati da ubede Srbiju da definisanje principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta ne predstavlja priznanje.

"Radi se o živim diplomatskim aktivnostima, koje pokazuje interes mnogih zemalja da se reši kosometsko pitanje. Ali preterana žurba ne doprinosi postizanju konačnog dogovora kosmetskog pitanja", rekao je Drecun dodajući da se stvara i konfuzija izjavama da je sve dogovoreno, da je evropski predlog prihvaćen i to znači da će biti sporazuma.

image