Srbija i Balkan

Pacoli: Beograd će sutra dobiti Zajednicu srpskih opština, ali neće priznati "Kosovo"

U ponedeljak će u Briselu biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a glavna tema biće takozvani evropski plan
Pacoli: Beograd će sutra dobiti Zajednicu srpskih opština, ali neće priznati "Kosovo"www.globallookpress.com © Andrew Parsons

Predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli tvrdi da će na sutrašnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu biti potpisan takozvani evropski predlog za Kosovo i Metohiju, kojim će Priština preuzeti obavezu formiranja Zajednice srpskih opština.

U zamenu za taj potez takozvanog "Kosova", Srbi će se vratiti u prištinske institucije, tvrdi Pacoli.

"Drugim rečima, situacija će ispasti kao pre godinu dana. Srbija će od ovog sporazuma imati koristi, ali i 'Kosovo' – neko više, neko manje. Srbija neminovno dobija ZSO i obezbediće sebi put u EU, uz neku samoutehu da se distancira od Rusije, ali ne i da se odvoji od nje", navodi ovaj nkadašnji ministar u takozvanoj kosovskoj vladi.

Prema Pacolijevom mišljenju, Priština će sa druge strane obezbediti povratak Srba u institucije, ili mogućnost održavanja izbora u srpskim opštinama.

"'Kosovo' ne dobija priznanje od Srbije, ali ima koristi od svih pristupanja ili evroatlantskim integracijama, gde Rusija nema prisustvo i uticaj, kao što je liberalizacija viznog režima, Savet Evrope... a možda i neko priznanje neke članice EU koje još uvek nisu priznale 'Kosovo'", napisao je Pacoli na svom Fejsbuk profilu.

Kako je dodao, sporazum sa Srbijom treba potpisati, kao što bi to uradila svaka vlada pre 2021. godine i ocenio da je potpisivanje ovakvog sporazuma potpuno suprotno onome što je n Kurti svojevremeno obećao dok je bio u opoziciji.

"Danas je, iako suprotno njegovim obećanjima, dobro što se stvari kreću ka mirnoj perspektivi. Ovaj sporazum predstavlja veliki korak ka rešavanju problema u Srbiji. Velika zasluga pripada našim tradicionalnim prijateljima SAD i EU, kojima cće narod 'Kosova' biti večno zahvalan", naveo je Pacoli.

U ponedeljak će u Briselu biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a glavna tema biće upravo spomenuti plan Zapada. Domaćin susreta biće šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a prisustvovaće i specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Kako je najavljeno, prvo će biti održani pojedinačni sastanci, a onda i zajednički sastanak Vučića, Kurtija i evropskih zvaničnika. Na stolu će biti takozvani evropski predlog, za koji je Vučić rekao da je neprihvatljiv Srbiji.

image