Srbija i Balkan

"Slučajni Srbi" i kosovsko pitanje: Da je sve izgubljeno ne bi nas zvali u Brisel

Vesna Pešić smatra da srpski predsednik mora u ponedeljak u Briselu da potpiše francusko-nemački plan. Ako nešto kaže Vesna Pešić, to je najbolji pokazatelj šta ne treba da uradimo, kaže Stevica Deđanski
"Slučajni Srbi" i kosovsko pitanje: Da je sve izgubljeno ne bi nas zvali u Brisel© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Nije bivša predsednica Građanskog saveza Srbije Vesna Pešić jedini zastupnik ideje da je Kosovo i Metohija za Srbiju odavno izgubljeno – već smo od nekih predstavnika "građanske Srbije" mnogo puta čuli da treba da se okrenemo svojim ekonomskim problemima, pa i ekološkim, umesto što se bakćemo sa Kosmetom, kao da Kosovo i Metohija nije deo nas.

Pešić je, međutim, jedna od retkih koja je "hrabro" istupila uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da posavetuje srpskog predsednika da bi "morao 27. februara u Briselu da potpiše francusko-nemački plan za rešavanje kosovskog pitanja".

U izjavi za agenciju Beta, Vesna Pešić kaže da bolju ponudu od francusko-nemačkog plana ne možemo da dobijemo, ali i pojašnjava da, suprotno svemu što smo čuli od zapadnih zvaničnika, stranih i domaćih državnika upućenih u predlog, francusko-nemački plan ne predviđa međusobno priznanje, kao ni članstvo "Kosova" u Ujedinjenim nacijama.

Uz obavezni dnevno-politički osvrt da "Srbija nema nikakav plan za rešavanje kosovskog pitanja", iznela je i stav da je potpisivanjem Briselskog sporazuma 2013. godine Srbija faktički priznala nezavisnost tzv. Kosova.

"Vučić je od potpisivanja Briselskog sporazuma predao Prištini sve elemente državnosti Srbije: policiju, pravosuđe, Gazivode, lokalnu samoupravu… Srbi na 'Kosovu' žive u strahu i neizvesnosti, ako odbiju naređenja kriminalne grupe kojom upravljaju Beograd i Srpska lista, mogu u najmanju ruku da očekuju da će im biti zapaljeni automobil ili kuća", primećuje Pešić.

Ako nešto kaže Vesna Pešić...

Strah i neizvesnost Srba na Kosovu i Metohiji nemaju, po bivšoj predsednici Građanskog saveza Srbije, nikakve veze sa ranjavanjem iz vatrenog oružja srpskih dečaka na Badnji dan na koje je pucao pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga. Niti sa pucanjem pripadnika ROSU na automobil na Bistričkom mostu u kojem su se nalazila dva Srbina. Niti sa ubadanjem nožem srpskog mladića u selu Mogila, što su počinila dvojica Albanaca. Da pomenemo samo neke incidente i samo ove godine.

Jer nekadašnja predsednica GSS-a ih ne pominje.

Ako nešto kaže Vesna Pešić, to je najbolji pokazatelj da treba uraditi sve suprotno od toga, kaže direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski za RT Balkan.

"Druga stvar je zašto neko dozvoljava bilo kojoj osobi u našoj zemlji da poziva na rušenje ustavnog poretka Srbije a da zbog toga ne bude u najmanju ruku prozvan u medijima i da se postavi pitanje kako je tako nešto dozvoljeno. Katastrofa je da imamo takve ljude u Srbiji, koji su pripadnici srpskog naroda ili 'slučajni Srbi', koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka i na predavanje dela teritorije naše države", ističe Deđanski.

Osvrćući se na izjavu da je Srbija faktički već priznala tzv. Kosovo potpisom na Briselskom sporazumu 2013, naš sagovornik se pita zašto bi onda uopšte razgovarali s nama.

"Da je 'Kosovo' izgubljeno niko od nas ne bi tražio da ga priznamo. To je defetistička izjava koja je podstaknuta ili lukrativnim interesima ili jednostavno mržnjom prema narodu kojem pripadaju. Priča o tome da smo sve izgubili, da treba da prihvatimo realnost... pa vidite realnosti se menjaju, da govorimo njihovom terminologijom. Sećamo se i u istoriji, nekad smo gubili nešto pa smo posle vraćali. To što neko nešto hoće da nam uzme, to ne znači da mi s tim treba da se složimo. Nijedna država na svetu se ne bi složila da joj neko uzme 20 odsto teritorije, a naši takozvani zapadni prijatelji i njihove sluge u Srbiji traže od nas da to dobrovoljno prihvatimo", napominje Deđanski.

image