Srbija i Balkan

Uoči sastanka Kurtija i Vučića: Nije realno očekivati dogovor u Briselu

S obzirom na stavove prištinskog premijera, nije realno očekivati nikakav dogovor, a sve će zavisiti od međunarodnih posrednika, smatraju diplomate Zoran Milivojević i Milovan Božinović
Uoči sastanka Kurtija i Vučića: Nije realno očekivati dogovor u Briselu© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Imajući u vidu da su pred sutrašnji sastanak u Briselu stavovi strana na dijametralno suprotnim stranama – predsednik Srbije Aleksandar Vučić insistira na uspostavljanju Zajednice srpskih opština pre bilo kakvih daljih pregovora, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne odstupa od međusobnog priznanja – diplomata Zoran Milivojević nije optimista na temu ishoda istog.

"Tek kada se zaokruži Briselski sporazum u celini, kada se formira ZSO, onda možemo očekivati neki napredak i razgovor na druge teme, uključujući i evropski plan. EU želi da podigne dinamiku, da napravi neki rezultat i da po svaku cenu obezbedi saglasnost Srbije da počne da se razgovara o evropskom planu. I da se, kako je to Lajčak izjavio, vode paralelni procesi, ZSO i evropski plan. To je za Srbiju neprihvatljivo", naglasio je Zoran Milivojević za "Kosovo onlajn".

Diplomata je dodao i da je za Beograd neprihvatljiva ideja da pitanje ZSO bude ugrađeno u evropski plan i da predstavlja jednu celinu.

"Šta će biti u ponedeljak – videćemo, ali sve zavisi od posrednika, odnosno od EU, ali i Vašingtona koji je uložio svoj politički autoritet i kredibilitet zalaganjem za uspostavljanjem ZSO", kaže Milivojević.

Takođe, ističe da ako "Kurti ostane pri stavu da nema govora o ZSO, i da to ne želi na dnevnom redu, jedini je zaključak da on ima podršku nekih zapadnih faktora za takvu politiku, pa je pitanje da li se u budućnosti uopšte može računati na neki ozbiljan dijalog i raspravu o normalizaciji".

Milivojević je i upozorio da će ostanak na Kurtijevoj poziciji predstavljati ozbiljan rizik za bezbednost i stabilnost na ovim prostorima.

Ništa od dogovora?

Prema njegovim rečima, s obzirom na Kurtijeve stavove, nikakav dogovor se ne očekuje u ponedeljak. 

"To što oni vezuju za svoje ciljeve, jer i Vašingtonu i EU hoće da reše problem, imajući u vidu rusko-ukrajinski rat koji se produžava, pa bi da to zaokruže i definitivno ovaj region zatvore i da on bude u sferi transatlantske zajednice – to je druga stvar. Ali Srbija ima svoje nacionalne interese kojih se neće odricati i nema šanse da promeni stav da se odrekne ZSO i da dozvoli da uđe u dijalog koji treba da bude instrument za stvaranje uslova za priznanje Kosova", zaključio je Milivojević.

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović ocenjuje da će biti veliki udarac za proces ukoliko se pokaže da sagovornici i dalje ne mogu da razgovaraju, ali i napominje da pošto je ZSO već dogovorena, neko iz Unije mora da kaže da će to biti urađeno.

"Jer ako se to ne kaže, i Kurti koji je sklon maksimalističkom stavu i verbalnim egzibicijama ostane pri svom, treba se zabrinuti za dijalog. Rekao bih da EU to ima u vidu. Veliki su rizici da se taj razgovor začas izgubi u nekom bezizglednom nadgornjavanju. Ali to je nešto što se vidi i to se mora sprečiti", rekao je Božinović za "Kosovo onlajn".

Dodao je i da će predstavljati dobitak ako se započne konkretni dijalog o ZSO, što pak može da traje dugo.

"Osnovano je očekivati da će jednom kada obe strane prihvate Šolc–Makronov plan i dijalog biti ozbiljniji i sadržajniji, jer to je onda već neka vizija budućnosti, ali ne možete je dezavuisati još na početku, a tome je Kurti sklon. Treba se pripremiti za teži dijalog nego do sada, na premisama tog plana", izjavio je Božinović.

Ako se EU postavi čvrsto i insistira na ZSO, onda bi usledile sve implikacije Šolc–Makronovog plana, smatra bivši ambasador, ali i kaže da je teško išta očekivati od ovakvih pregovarača.

Ipak, "sve je moguće ako se obe strane uozbilje, a sada je šansa", zaključio je Božinović.

image