Srbija i Balkan

Đurić: Vašington insistira na formiranju ZSO, s Kurtijem ili bez njega

Ambasador Srbije u SAD ističe da će se sutra u Briselu srpski tim s predsednikom na čelu boriti da izvuče najviše što može za Srbiju u košmarnim međunarodnim okolnostima
Đurić: Vašington insistira na formiranju ZSO, s Kurtijem ili bez njega© TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SAD/bs

Vašingtonska administracija bila je u više navrata glasnija od drugih u insistiranju na formiranju Zajednice srpskih opština, navodeći čak da ona mora biti formirana s Kurtijem ili bez njega, izjavio je ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, dodajući da tome u prilog idu i izjave državnih savetnika Dereka Šolea, Gabrijela Eskobara i ambasadora Kristofera Hila, koji su poslednjih meseci tražili formiranje ZSO.

Komentarišući spekulacije da tzv. Kosovo, odnosno premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti gubi podršku SAD, Đurić je istakao da odnosi Srbije i SAD postepeno napreduju na obostranu korist.

"S druge strane, nije potrebno naročito pažljivo pratiti politiku da bi se zaključilo da Kurti ne uživa blanko podršku administracije predsednika Bajdena, posebno za jednostrane i destabilizujuće poteze. Vašingtonska administracija bila je u više navrata glasnija od drugih u insistiranju na formiranju ZSO navodeći čak da ona mora biti formirana s Kurtijem ili bez njega", izjavio je Marko Đurić i intervjuu za "Kurir".

Ambasador Srbije rekao je i da su Vašington i Beograd opredeljeni za očuvanje mira i stabilnosti u svetlu "jednostranih eskalatornih koraka Kurtijeve vlade", te da se nada da predstojeći sastanak u Briselu "na kome ništa neće biti jednostavno i lako" ipak nije osuđen na propast.

"Kurti pojačanim tempom potpaljuje vatru i ugrožava stabilnost i bezbednost ne samo našeg naroda na KiM već i daleko šire. (…) Srpski tim s predsednikom na čelu boriće se da izvuče najviše što može za Srbiju u košmarnim međunarodnim okolnostima", jasan je Đurić.

Srpski ambasador u Americi istakao je i da "Srbija ne dozvoljava da joj Priština nameće put konflikta. Srbija bira svoj put, put dijaloga, razvoja, pomirenja i budućnost. Spremnost da budemo uz svoj narod u meri i na način na koji je potrebno ne dovodi se u pitanje".

Upitan da li u američkoj administraciji ima dovoljno volje da pritisnu Kurtija da ispuni odredbe Briselskog sporazuma, Đurić je rekao da je jasno da je "nesprovođenje, pa čak i negiranje Briselskog sporazuma velika prepreka normalizaciji odnosa, ali i bezbednosni izazov", te zaključio da je Kurtijeva politika poslednjih meseci ugrozila stabilnost na jugoistoku Evrope.

image