Srbija i Balkan

Vučić: Poštujemo Ustav Srbije: Borelj: Evropski plan je okvir; Kurti: Vučić odbio da potpiše

Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano, potvrdio je predsednik Srbije
Vučić: Poštujemo Ustav Srbije: Borelj: Evropski plan je okvir; Kurti: Vučić odbio da potpiše© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, pod pokroviteljstvom Evropske unije, nastavljen je danas u Briselu. 

Najpre je oko 17 časova završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Potom je održan odvojen sastanak sa Kurtijem, da bi na kraju sve tri strane - EU, Beograd i Priština seli zajedno za sto.

Serija razgovora sa predstavnicima Beograda i Prištine održana je povodom francusko-nemačkog plana ili evropskog plana za kosovsko pitanje.

  • 27. feb 2023 • 22:04

    22:04

    Eskobar: Imamo još mnogo posla

    Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je nakon pregovora u Briselu da i dalje ima mnogo posla da se uradi i dodao da će se opširnije sutra obratiti.

    "Za sada, sve što mogu da kažem je da imamo još mnogo posla", rekao je Eskobar albanskim novinarima.

  • 21:53

    Vučić: Amerikanci i Evropljani pomogli Prištini, a ne Mark Veler

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da su Amerikanci i Evropljani pomogli Prištini da pobedi Vuka Jeremića i Borisa Tadića pred Međunarodnim sudom pravde, a ne profesor Mark Veler koga su doveli u Brisel.

    Vučić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Mark Veler koji je bio u prištinskom timu u predmetu pred Međunarodnim sudom pravde propovodom pitanja nezavisnosti tzv. Kosova doveden u Brisel, kako se Priština hvali, da bi i njega porazio kao tada Jeremića i Tadića.

    "Oni imaju odličan tim, oni su se hvalili kako su pobedili Jeremića i Tadića, ali nisu oni pobedili nego oni koji su im pomagali u svemu tome, a to su Amerikanci i Evropljani", rekao je Vučić.

  • 21:39

    Borelj: Danas smo napravili određeni napredak, ali je potrebno više rada

    Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je da će sazvati novi sastanak Vučića i Kurtija tokom marta kako bi se finalizirali razgovori o aneksu implementacije sporazuma.

  • 21:38

    Brnabić: Opozicija otežala poziciju Srbije u pregovorima

    Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da su predstavnici opozicije otežali poziciju Srbije u pregovorima Beograda i Prištine u "nadi da sebi stvore milimetar da dođu na vlast".

  • 21:07

    Kurti: Hteo sam da potpišem evropski plan, srpska strana je odbila

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je bio spreman da potpiše evropski plan, ali je srpska strana to odbila.

    U obraćanju medijima posle sastanka u Briselu, Kurti je kao gubitak ocenio to što u ponedeljak nije potpisano ništa od onoga što je dogovoreno.

    "To je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost strana, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao dokument jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst koji su potpisali 'premijer Kosova' i 'šef Srbije'. U Berlinu smo potpisali tri sporazuma. Mislim da je šteta da to danas nije potpisano. Sporazum je trebalo da bude potpisan, a nije i to je uradila srpska strana, iako je pristala na njega", rekao je Kurti.

    On je na Tviteru napisao da su se i srpska i prištinska strana saglasili u vezi sa evropskim predlogom i to bez izmena.

    "Ponudio sam da formalno potpišem, ali Srbija nije bila spremna. Uskoro će uslediti pregovori o implementaciji", naveo je Kurti.

  • 20:25

    Borelj: Strane prihvatile da evropski plan bude okvir za normalizaciju odnosa

    Nakon održanih sastanaka šef evropske diplomatije Žozep Borelj je rekao da su se Kurti i Vučić dogovorili da nisu potrebni novi pregovori o takozvanom evropskom planu, te da će zato uskoro biti objavljen na zvaničnom sajtu Evropske unije.

    "Vučić i Kurti se saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskim predlogu i da je to okvir za normalizaciju odnosa", rekao je Borelj novinarima.

    Govoreći o sastanku, Borelj je rekao da su pregovarači izrazili spremnost da prihvate sporazum, ali su potrebni dalji dogovori.

    "Ovaj predlog je za dobrobit građana 'Kosova' i Srbije. On će pomoći da ljudi mogu normalno da se kreću koristeći pasoše, lične karte i registarske tablice. Da mogu da studiraju i rade bez obzira na to da li njihove diplome predstavljaju problem," rekao je Borelj na konferenciji u Briselu nakon sastanka.

    Kako je rekao, obe strane su se saglasile da će raditi na implementaciji postignutih sporazuma.

    "To znači da će se nastaviti 'šatl' diplomatija i ja ću organizovati novi sastanak u martu", rekao je Borelj i dodao da će sastaviti aneks sporazuma koji će se ticati implementacije.

    On je dodao da će sporazum postaviti dijalog Beograda i Prištine postaviti na drugi osnov, "na put okrenut ka budućnosti bez koje ni jedna od strana ne može da ostvari svoju evropsku budućnost".

    "Napredak je danas ostvaren i želim da pohvalim obe strane na angažovanju, potrebno je još truda i rada da ono što su strane danas dogovorile bude sprovedeno u  delo", rekao je Borelj.

  • 20:21

    "Srbija je članica UN, 'Kosovo' to nije"

    Na pitanje albanskih novinara o tome da li je prihvatio evropski predlog za Kosovo i Metohiju, Vučić je rekao da danas to nije bila tema, već poštovanje već postignutih sporazuma.

    "Nismo govorili o podršci predlogu ili ne, nego o implementaciji", rekao je Vučić.

    Na pitanje da li će Srbija prihvatiti nezavisnost "Kosova", Vučić je albanskim medijima odgovorio na sledeći način: "Srbija je članica Ujedinjenih nacija, 'Kosovo' to nije i mi uvek podržavamo međunarodni javni poredak i red i povelju Ujedinjenih nacija i Ustav Srbije".

  • 20:20

    Vučić: Izveštaj o današnjim pregovorima razmatraće Evropski savet 23. i 24. marta

    Vučić je rekao da će o današnjem sastanku u Briselu biti sastavljen izveštaj koji će se razmatrati na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24 marta.

    "Na osnovu tog izveštaja, oni će se odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem.

    Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština deo mape puta pregovora, Vučić je rekao da još uvek nemamo mapu puta.

    "Nemamo je. Mi moramo da sedimo i radimo na mapi puta. Kako smo krenuli da radimo tako smo tog trenutka stali na tom pitanju. Sve vreme se pričamo o implementaciji, pa da vidimo šta ko hoće i kako hoće da implementira", rekao je predsednik Srbije.

    Na pitanje novinara da li su razgovarali da li su razgovarali o priznavanju dokumenata, Vučić je rekao da sada nisu o tome razgovarali.

    "Ali ja sam spreman da o tome razgovaram čim se završi ZSO i nemam problem da o tome razgovaram kada su u pitanju regionalna predstavljanja, pitanja dokumenata o kojima smo već razgovarali, sada imamo mnogo manje problema nego ranije i neka druga pitanja koja su od životnog značaja. To je veoma važno", kazao je Vučić.

  • 20:15

    Vučić: Insistirao sam na ZSO, Kurti nije bio spreman na formiranje sada

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon trilateralnog sastanka sa Kurtijem i predstavnicima Evropske unije da je sastanak bio uobičajeno težak.

    "Verujem da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu, 18. marta bi trebalo da se vidimo na teritoriji Severne Makedonije", rekao je on i dodao da će do tada biti razgovora sa Lajčakom o implementaciji i neophodnosti sprovođenja prethodno potpisanih sporazuma.

    Vučić je kazao da je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, ali da Kurti nije spreman da to učini sada.

    "Mislim da Kurti to nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti videćemo. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali plašim se da ćemo ostati zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno. Plašim se da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano, ali nije ispunjeno. Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano", rekao je Vučić.

    Kako je rekao, čeka da vidi implementacioni plan, pre svega po pitanju sporazuma koji su već potpisani.

    "Dogovoreno je da nastavimo da pregovaramo", rekao je Vučić i dodao: "Kako god okrenete, ZSO je na prvom mestu".

    Vučić je rekao da će zbog nastavka dijaloga s Prištinom otkazati neke sastanke koje je imao dogovorene.

    "Otkazaću deo putovanja i spoljnopolitičkih sastanaka, da bih mogao da razgovaram sa Lajčakom, da bih se pripremio za 18. (mart), da Srbija ne bude prokazana 23.i 24. (marta)", kazao je Vučić.

image