Srbija i Balkan

Ruska ambasada: Podržavamo svako rešenje za KiM koje odgovara interesima srpskog naroda

Propašće pokušaji da se Rusija ocrni i da se zabije klin između srpskog i ruskog naroda, navodi se u saopštenju
Ruska ambasada: Podržavamo svako rešenje za KiM koje odgovara interesima srpskog naroda© ATA Images

Pokušaji nazovi stručnjaka da ocrne Rusiju i zabiju klin između naših bratskih naroda neće uspeti, poručuje ambasada Ruske Federacije u Beogradu, ukazujući na tekst politikologa Orhana Dragaša u listu "Blic" pod naslovom "Ruska specijalna operacija u Srbiji".

"Upoznali smo se sa člankom politikologa Orhana Dragaša u listu 'Blic' od 18. februara 2023. godine pod upadljivim naslovom 'Ruska specijalna operacija u Srbiji'. Većinu zlobnih besmislica iz tog teksta, o navodnom 'agresivnom ponašanju' Rusije prema rukovodstvu Srbije i srpskom narodu, vatreni rusofob Dragaš ponavlja po koji put, ali one i dalje zvuče neubedljivo. Ranije smo već demantovali te neutemeljene optužbe", navodi se.

Ambasada demantuje navode da Moskva stoji iza antivladinih demonstracija 15. februara u srpskoj prestonici i da je njen cilj organizacija državnog udara i okupacija zemlje. Oštro su demantovane i izjave da ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko preti Srbiji i protivi se rešavanju kosovskog pitanja.

"Ovakve uvredljive napade ne možemo a da ne komentarišemo. Pre svega, podsetićemo na ambasadorovu izjavu dan nakon događaja 15. februara: opredeljeni smo za svestranu saradnju sa Srbijom, striktno se pridržavamo principa nemešanja u njene suverene poslove i najoštrije osuđujemo pretnje upućene sa skupa koji je održan u blizini Predsedništva Srbije", navodi se u odgovoru.

Iz ruske ambasade ukazuju da se, prema rezultatima istraživanja, ogromna većina građana Srbije zalaže za sveobuhvatnu saradnju sa Rusijom, "shvatajući, između ostalog, i objektivnu vrednost te saradnje".

"Taj pristup deli i rukovodstvo naših zemalja – bilateralna saradnja se dosledno razvija u formatu strateškog partnerstva. Dakle, ispod svake kritike su pokušaji da se proruski stav predstavi kao dokaz ruskog mešanja u unutrašnja pitanja Srbije", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je optužba za "pritisak" na Beograd u vezi sa Kosovom i Metohijom, a posebno u sklopu najvećih pritisaka sa Zapada, toliko apsurdna da je teško čak zamisliti da Orhan Dragaš sam veruje u to.

"Kako je ruska strana u više navrata naglašavala, uključujući i na najvišem nivou, Moskva će podržati svako rešenje u okviru međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je kamen temeljac za rešavanje kosovskog pitanja, ako to rešenje odgovara interesima zvaničnog Beograda i srpskog naroda", navedeno je iz ambasade Rusije i dodaje da Moskva iskreno ceni otvoren i pošten dijalog sa zvaničnim Beogradom. 

image