Rusija

Zaharova za RT Balkan: Zapad pritiska Srbiju, ne možete ni da zamislite koliko

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova poručila je Beogradu da ne podleže pritiscima jer će ga to slomiti
Zaharova za RT Balkan: Zapad pritiska Srbiju, ne možete ni da zamislite kolikowww.globallookpress.com © MFA Russia

Zapad pritiska Srbiju, važno je ne podleći tom pritisku, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odgovarajući na pitanje RT Balkan.

"Zapad pritiska Srbiju, ne možete ni da zamislite koliko. Ali pritiska i ostale, i krupne i male, i bogate i siromašne države, u razvoju i moćne. Na sve vrši pritisak. Pitanje je samo ko će podleći pritisku a ko ne", rekla je Zaharova.

Na naše pitanje dokle je Zapad spreman da ide u pritiscima na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji, Zaharova je pozvala Srbiju da ne podleže pritisku, jer će je to slomiti.  

Prema njenim rečima, Zapad nema nikakve moralne i etičke norme koje bi ih zaustavile, jer su sebe stavili iznad međunarodnog prava, i elementarnih normi ljudskog ponašanja, iznad morala i etike, gradeći neku novu realnost.

"Nikome se ne pravdaju i vode se hladnokrvnom politikom", rekla je ona.

Na pitanje koliko je daleko Zapad spreman da ide u pritiscima na Srbiju povodom Kosmeta, imajući u vidu da je bivši predsednik Boris Tadić nedavno govorio o pretnjama Zapada kojima je tadašnji premijer Zoran Đinđić bio izložen zbog Kosova uoči atentata, Zaharova je rekla da ne zna na šta je sve Zapad spreman.

"Koliko daleko mogu da idu ni sama ne znam. Ne znam može li gore od ovog", rekla je.

"S obzirom na to da su dugi niz godina, na očigled celog sveta, vodili eskalaciji sukoba, provocirali i zastrašivali ljude u samom centru Evrope, dolazim do zaključka da je na Zapadu nestala osećajnost, savest i moral", zaključila je ruska zvaničnica.

Evidentna je tendencija degradacije na Zapadu svega na šta se ranije u diplomatiji računalo, rekla je ona misleći na etiku, moral, savest, odgovornost, istinu.  

image