Srbija i Balkan

Vučić o sankcijama Rusiji: Srbija ima svoju politiku, jedini smo u Evropi izdržali

Bićemo u sve težoj poziciji što se tiče sankcija, ali mi smo se do sada držali svoje politike nezavisnosti i samostalnosti. Verujem da ćemo to moći da nastavimo da činimo i ubuduće, poručio je predsednik Srbije
Vučić o sankcijama Rusiji: Srbija ima svoju politiku, jedini smo u Evropi izdržali© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ceo svet je danas pratio dva govora, predsednika Putina i predsednika Bajdena, a obojica govornika potvrdila su ogromne razlike koje postoje u doživljaju današnjeg sveta, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u razgovoru za TV Pink naveo da niko nije govorio o miru, već samo o pobedi nad drugom stranom.

"Jasno je da idemo ka daljem rasplamsavanju sukoba i ničiji govori nisu zaslužni za to, već je jasno da niko ne želi da prihvati srednje rešenje, nego samo pobedu svoje, a poraz druge strane", poručio je Vučić.

"Za predsednika Putina, istina je na strani Rusije, na njegovoj strani. Za predsednika Bajdena, Ukrajina nije mesto gde će Rusija da pobedi", dodao je predsednik Srbije.

"Očekujem nesumnjivo pojačane napade sa, trenutno, nešto pripremljenije ruske strane i pripremu ukrajinske kontraofanzive u mesecima koji dolaze, što će doprineti većem broju mrtvih, daljem podizanju tenzija, i sveopštem militarizmu u svetu", naveo je on.

Vučić je rekao da su i Putin i Bajden pokazali veliku odlučnost, te da će Zapad želeti da uzme iz ruku ruskom predsedniku "kosovsku kartu".

"Bićemo u sve težoj poziciji što se tiče sankcija, ali to nije neka novost. Godinu dana sam slušao kako ćemo sutra da uvedemo sankcije, ali mi smo se do sada držali svoje politike nezavisnosti i samostalnosti. Verujem da ćemo to moći da nastavimo da činimo i ubuduće", rekao je Vučić.

On je dodao da se ne zaklinje da nešto hoće ili neće učiniti, već da će se Srbija voditi svojim interesima i truditi da sačuva svoju politiku.

"Srbija ima svoju politiku. To je ozbiljna, odgovorna i samostalna politika. Doneli smo svoje odluke i uspeli smo da izdržimo apsolutno jedini u Evropi. Ne postoji više nijedna zemlja koja je pošla našim primerom i ne postoji nijedna zemlja koja nije stoprocentno podržala sankcije Rusiji", rekao je predsednik Srbije.

Bez Vojske nemamo šansu da opstanemo

Vučić je naveo da Srbija neće učestvovati u trci za naoružanjem, ali da će nastaviti da kupuje oružje da bi odvratila svakoga od potencijalnog napada jer "bez vojske nemamo šansu da opstanemo".

"Progutali bi nas i pojeli. Sve zemlje oko nas su NATO zemlje. Mi smo jedini koji smo neutralni. Bez obzira na to što su nam 95 odsto njih dokazani prijatelji, moramo da obezbedimo svoju zemlju i svoje nebo", kazao je on.

"Moramo da razumemo da je nastupila druga era i potpuno drugo stanje svesti u svetu, i da je vreme da preskočimo taj užasni krug nesreće, ratova i sukoba koji bi uvek zadesio srpski narod", poručio je predsednik Srbije.

Istakao je da je za Srbiju ključna stvar ekonomija.

"Moramo da nastavimo da rastemo. Evropa će rasti 0,7 do 1 odsto. Rast je veoma usporen. Kina će da raste fantastičnom brzinom. Ako budemo držali rast preko 2,5 odsto dramatično ćemo smanjiti razliku između nas i najrazvijenijih zemalja", rekao je Vučić.

Govoreći o energetskoj situaciji, naveo je da je Srbija ovu zimu prošla, te da je nije malo koštala, ali da će sledeća zima koštati još više.

Međutim, istakao je da narednu zimu Srbija dočekuje spremnija.

Uvek ću ići u Brisel ali sa Kurtijem nema pregovora

Komentarišući predstojeći sastanak u Briselu sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, Vučić je rekao da će uvek ići na razgovore sa Prištinom, ali da sa Kurtijem nema nikakvog razgovora jer on priča o Slobodanu Miloševiću, Ademu Demaćiju i svojoj "patnji".

"Ja ću da govorim o Zajednici srpskih opština, a moraće i evropski predstavnici. Kurti to nikad neće formirati. Tražiće prvo da ih priznamo, pa da onda formira ZSO. Nagledao sam se njegovih trikova. Ne mogu da me iznenade", rekao je Vučić.

U januaru ove godine rođeno 554 beba više nego prethodne

Predsednik je izjavio da je u Srbiji u januaru ove godine zabeležen pozitivan trend rađanja dece, odnosno da je rođeno 554 beba više nego u istom mesecu prošle godine.

On je rekao da je to prvi put u 20 godina da se rodilo više beba i da je najlepša vest to što je u januaru ove godine rođeno 5.383 beba.

"Ako bi svakog meseca bilo 500 dece više to je ogroman napredak. I dalje nije dovoljno, ali to bi bila najlepša vest za Srbiju. Da bismo imali više dece, to možemo samo u mirnodopskim uslovima. Da obezbedimo da mladi rade i podižu svoju decu", rekao je on.

Kako je naveo, to nije rezultat svih "naših mera", ali se nada da je rezultat povratka ljudi u zemlju.

image
VV inauguration
banner