Srbija i Balkan

Vučić: Očekujem velike promene na ratištu i u političkom delovanju ka Srbiji

Predsednik Srbije ukazao je na činjenicu da je Srbija okružena NATO zemljama i da mora sama da proizvodi i da se bori da kupi, a da uveze, ono što je dozvoljeno
Vučić: Očekujem velike promene na ratištu i u političkom delovanju ka Srbiji© Танјуг/Страхиња Аћимовић

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će u roku od 48 sati biti potpisan ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o kupovini dronova.

"To su dronovi samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo, nadamo se, već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove samoubice u Vojsci Srbije", rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEKS 2023" u Abu Dabiju.

Istakao je da "vojska nije igračka" i da je to komplikovan proces i da su procedure za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije duge.

Vučić je naglasio da sledi izazovan period.

"Na osnovu ovoga što sam mogao da vidim po izjavama Putina jasno je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače eskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu. To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbiji, i sa zapadne strane, i od strane drugih međunarodnih faktora", rekao je Vučić.

Najavio je da će večeras biti održani sastanci sa ministrom spoljnih poslova Emirata i dodao da je ta država zadovoljna razvojnim projektima koje je Srbija predstavila.

Ukazao je na činjenicu da je Srbija okružena NATO zemljama i da mora sama da proizvodi i da se bori da kupi i uveze ono što je dozvoljeno.

"Sve zemlje oko nas su NATO zemlje, sve vam je jasno. Svima je potrebna municija. Sve što imamo, svi kupuju sve. Sve što proizvedemo, kupe. Trideset odsto od svega proizvedenog mora da ostane u Srbiji. Ništa više iz Srbije ne puštamo, samo ono što imamo viška. Svi bi samo da ratuju, svi se spremaju za rat. Naša Vojska, naša zemlja ima prioritet. Moramo da radimo raketne artiljerije, posebno "haubice". Nema tenka zapadnog ispod osam miliona, a ima i za 14. Do kraja godine imaćemo 40 modernizovanih tenkova. Na žalost, sada ne možemo da dobijemo pancire. Pancir je strašno oružje", kaže Vučić.

Napomenuo je da će plate u odbrambenoj industriji značajno rasti, zato što tržište raste.

"Dok sam predsednik mi ćemo da razvijamo našu industriju, prodajemo oružje. Mi da ratujemo nećemo, a što se oružja tiče, mi ćemo da izvozimo", navodi predsednik Srbije.

image
VV inauguration
banner