Srbija i Balkan

Vučić u Abu Dabiju: Svi se naoružavaju besomučno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja IDEKS, na kojem učestvuju i predstavnici namenske industrije Republike Srbije
Vučić u Abu Dabiju: Svi se naoružavaju besomučno© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Abu Dabiju, gde prisustvuje otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja IDEKS, da se svi naoružavaju, kako je istakao - besomučno.

"IDEKS 2023", jedan je od najvećih i najznačajnijih sajmova gde se prikazuje najnovija oprema, inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane.

"Ono što ste mogli da vidite kod Amerikanaca su uglavnom dronovi i bespilotne letelice. Svi se naoružavaju besomučno. Kupuju oružje za 250 milijardi", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da planira da obiđe veliki broj štandova na sajmu naoružanja dodavši da naša zemlja ima ovde nekoliko štandova – državnih, ali i nekoliko privatnih proizvođača.

"Naša vojska mora biti jača, neuporedivo je snažnija nego pre ali mora biti jača. Razgovarali smo s ministrom Sinišom Malim i premijerkom Anom Brnabić kako da izdvojimo novac, a da nikog ne oštetimo, da uložimo i povećamo znatno borbenu gotovost. To je veliki novac",  rekao je Vučić.

Upozorio je da niko neće moći da opstane ko nema snažnu vojsku, a dodaje da su važni i zdravstvo i ekonomski napredak.

"Svi su razumeli da se odigrava nešto veliko i spremaju se za nešto veliko, narednih dana očekujemo velike najave i razvoj sukoba u negativnom smeru", ocenio je Vučić i dodao "mi moramo da čuvamo svoju zemlju".

Vojska Srbije dobija još 200 teških vozila tokom 2023. i 2024.

Vučić je najavio da će Vojska Srbije od domaće industrije u 2024. godini kupiti 200 komada teških vozila - "miloše", "haubice" kao i "ognjeve".

"I to će da košta 300 miliona evra po našim cenama od naših fabrika, a da kupujemo sa strane to bi bilo 600 miliona evra. Pa ćemo dodati još 100 miliona, uložiti u našu namensku industriju za robote, finu optiku, videćemo da li FAP može nešto da isprati", dodao je Vučić.

Kako je rekao novinarima, Vojska Srbije je zainteresovana za dronove koji nose 12 mina i ispuštaju ih tokom leta.

"Ovde se nalaze uglavnom dronovi, mi razgovaramo o kupovini, potpisani su već ugovori. U svetu se dešava nešto što nije bio slučaj poslednjih 80 godina. Svi se naoružavaju besomučno. Rusija je u nebesa digla svoju proizvodnju, Grčka kupuje kao da je džabe, Poljska... Albanci će imati 100 oklopnjaka do kraja godine, suprotno svim pravnim normama. Mi se trudimo da podignemo našu proizvodnju, a naše proizvode kupuju svi", rekao je Vučić.

Vučić je u razgovoru sa srpskim proizvođačima i apelovao da se kupi pet puta više materijala nego što je potrebno, jer se svet strahovito naoružava.

"Svi očekuju, pa i ja, dodatni razvoj problema narednih dana i nedelja", rekao je Vučić.

Kako je istakao predsednik Srbije, moramo da imamo najbolju i najsnažniju vojsku, inače nas ništa neće sačuvati. 

"Sad Krušik ima posla, nema ko neće da kupuje. Naše je da prodajemo", rekao je Vučić.

On je ponovio da je počela sveopšta trka u naoružavanju i da "jedna Poljska" razmišlja da podigne budžet za vojsku na pet odsto.

"Mi smo na dva odsto, a kako je krenulo podići ćemo na tri, ko ne bude imao ozbiljnu vojsku biće napadnut. Država će da podigne kapacitet", rekao je Vučić.

Srbija pregovara sa Francuskom o kupovini aviona "Rafal"

Vučić je rekao da Srbija pregovara sa Francuzima o kupovini višenamenskih borbenih aviona "Rafal", kao i da bi to bilo najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta, koje bi iznelo i do tri milijarde evra.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućoj kupovini aviona Rafal, Vučić je rekao:

"Mi pregovaramo sa Dasu avijejšn, razgovarali smo i kada sam bio u Parizu", rekao je predsednik i potvrdio da bi ta nabavka, ako se dogovori, bila najskuplja investicija.

"Biće najskuplje, to će ići svakako na preko tri milijarde evra, a imate uračunatu i inflaciju", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li bismo mogli avione Rafal da platimo na rate, odgovorio je da to nije problem, ali bi onda naš račun bio tri puta veći, kao i da je plan da kupujemo najnovije i najmodernije mašine.

"To bi bila velika snaga, moglo bi da se dejstvuje preventivno i bili bismo mnogo jači", rekao je Vučić.

Kazao je da velika nade polaže i u našeg "Obada, kao i da PR-DC radi sa Krušikom, ako bi mogli 12 mina da stave u dron.

"Nora je, takođe, velika stvar i već sada može tri hica u minutu da ispali. Ima 12 haubičkih metaka, a napravićemo do kraja godine da ima 30. To bi bio strašan napredak Nore, koja postaje fantastično oruđe. Radimo i na 'aleksandru' (po kralju Aleksandru) novo oruđe sa 155-262 mm kao što je Nora, koje će imati još brže ispaljivanje - šest u minutu, to će biti velike novine i velika stvari. Radimo i na modularnoj raketnoj artiljeriji", naveo je Vučić.

"Hrvati imaju odličnu vojsku, mi malo bolju"

Vučić je prošao i pored hrvatskog štanda i tom prilikom ocenio da Hrvati imaju odličnu vojsku, a da je posao Srbije da ima malo bolju.

"Hrvati imaju odličnu vojsku i odličnu vojnu industriju i ja to poštujem... A mi malo bolju. Imali su jednu od najboljih fabrika u bivšoj Jugoslaviji, Đakovo je nekada bila najbolja fabrika. Imaju izvrsnu vojsku i mnogo ulažu, a naše je da ne budemo slabiji", rekao je Vučić koji je istovremeno pozdravio predstavnike na hrvatskom štandu.

On je dodao da ako Srbija bude modernizovala svoju namensku industriju, koja proizvodi granate, mine, municiju, biće neprevaziđena u celoj jugoistočnoj Evropi, jer je potražnja velika.

"Pred nama su ulaganja u fabrike u Čačku, Užicu, Valjevu, Kragujevcu, Trsteniku, Bariču, Priboju, Zemunu...", naveo je Vučić i primetio da je Srbija imala jaku industriju, ali da se nije modernizovala na vreme, i da sada mora da se vrati i uhvati korak.

On je ocenio i da je mnogo važno to što se radi sa dronovima i Pegazom, što rade privatnici, ali i da oni moraju da uzmu mine iz Krušika.

"Srbija to razvija bolje nego svi u regionu, ali još moramo da usavršavršavmo da bismo mogli da ubacimo naoružanje vojske, što radi Jugoimport", napomenuo je on.

Govorio je i o konkursu za prijem novih pripadnika Vojske Srbije, među kojima je i konkurs za specijalce.

"Osnovna plata će biti 220.000 dinara za specijalce i tenkiste, odmah od prvog dana, tako da pozivam sve da se prijave što pre. Pozivam mlade momke da se prijave za konkurs. Mislim da je veliki broj upita stigao", istakao je Vučić.

"Svako od njih će primati više od 250.000 dinara, sa dežurstvima i ostalim", kaže Vučić i dodaje da "niko neće moći da opstane ako nema snažnu vojsku".

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara su domaćini 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "IDEKS 2023" i sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe "NAVDEKS 2023", koji se održava pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE.

Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati su predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora.

Učestvuje 1.350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 startap kompanije iz 25 zemalja.

Događaju prisustvuje 350 visokih delegacija iz celog sveta, kao i mnogobrojni lideri, zvaničnici iz međunarodnih odbrambenih i bezbednosnih kompanija i stručnjaci iz celog sveta.

image