Srbija i Balkan

Borelj: Vučić i Kurti pozvani u Brisel, nadam se da će prihvatiti predlog

Žozep Borelj se nada da će Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti prihvatiti predlog "kao put da normalizuju svoje odnose"
Borelj: Vučić i Kurti pozvani u Brisel, nadam se da će prihvatiti predlogwww.globallookpress.com © David Zorrakino/Keystone Press Agency

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj potvrdio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvani u Brisel 27. februara i da se nada da će "prihvatiti predlog kao put da normalizuju svoje odnose", prenosi Dojče vele.

Borelj se tokom minhenske Konferencije o bezbednosti sastao sa Vučićem i Kurtijem.

"Sastaću se sa njima dvojicom u Briselu 27. februara. Da, pozvao sam ih da dođu i vode celodnevne razgovore jer imamo predlog na stolu i nadam se da će biti u stanju da prihvate taj predlog kao put da normalizuju svoje odnose", rekao je Borelj za Dojče vele.

Od Srbije se ponovo traži da uvede sankcije Rusiji

Na pitanje koliko je uvođenje sankcija Rusiji važno za srpski put ka Evropskoj uniji, visoki predstavnik EU je odgovorio da se "Srbija ne usklađuje sa spoljnom politikom EU u dovoljnoj meri".

"Tražimo od svih članova međunarodne zajednice, posebno od onih koji su kandidati za članstvo u EU, da se usaglase sa našim sankcijama. Posebno od kandidata tražimo da se usklade sa našom spoljnom politikom. Svakako da se Srbija ne usklađuje sa našom spoljnom politikom onoliko koliko bismo hteli. To je deo razgovora i angažovanja prema Srbiji", dodao je Borelj.

image