Srbija i Balkan

Iluzija prištinskih mađioničara: Ljudska prava onih koji nisu u poziciji moći na KiM

Svako ko nije u poziciji moći, u iskrivljenom sistemu vrednosti Prištine nema osnovna prava, bar prištinsko sudstvo odaje takav utisak blagim kaznama i oslobađajućim presudama
Iluzija prištinskih mađioničara: Ljudska prava onih koji nisu u poziciji moći na KiMGetty © Chris Hondros

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani na panel diskusiji "Žene, mir i bezbednost" u okviru Minhenske bezbednosne konferencije govorila je o ulozi žena na Kosovu i Metohiji pre i tokom rata devedesetih. 

Navela je i da je takozvano Kosovo među najboljim uspešnim pričama i da je primer demokratije, poštovanja prava i sloboda.

"Čvrsto verujem i verujem da svi međunarodni predstavnici koji su na ovaj ili onaj način uključeni u proces izgradnje države 'Kosova', znaju da je 'Kosovo' jedna od najboljih uspešnih priča, da je primer demokratske zemlje", ponosno je rekla Osmani na diskusiji.

Istina je, međutim, poražavajuća i daleko od onoga o čemu je govorila Osmani. 

Danas nećemo govoriti o više od 300 etnički motivisanih napada na Srbe u poslednje dve godine, o pucanju na srpsku decu na najveće verske praznike, o prebijanju nemoćnih, o protivpravnim hapšenjima i uskraćivanju osnovnih ljudskih, pa i kršenju procesnih prava zatočenih Srba. A možemo. Samo o napadima na Srbe može se govoriti danima.

Svako ko nije u poziciji moći, u iskrivljenom sistemu vrednosti Prištine nema osnovna prava, bar prištinsko sudstvo odaje takav utisak blagim kaznama i oslobađajućim presudama.

U protekloj godini više žena albanske nacionalnosti sa KiM, među kojima ima i maloletnica, prijavilo je silovanje za koje su optužile svoje sunarodnike. 

Javnost je naročito potresla vest o silovanju jedanaestogodišnje devojčice u Prištini, koja je oteta i mučena sedam sati, krajem avgusta 2022. godine. 

Naime, zbog sumnje da su učestvovali u silovanju devojčice prvo je uhapšeno je pet muškaraca, od kojih su trojica maloletni. Potom se ispostavilo da je slučaj iz avgusta zapravo drugi, a da je ista devojčica bila žrtva seksualnog napada i u junu prošle godine, zbog čega su naknadno uhapšena još šestorica muškaraca.

Više maloletnica, starosti između 11 i 13 godina, od avgusta do decembra prošle godine iz Peći, Prizrena, Uroševca i Istoka prijavilo je silovanje.

Nakon toga prijavljivanja su postala učestalija, kao da su se žene oslobodile da prijave nasilnike, nakon masovnih demonstracija u Prištini protiv seksualnog nasilja.

Broj prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji je visok i zabrinjavajući, a prošle godine dogodilo se više od 90 slučajeva silovanja, prenosi "Gazeta ekspres".

Osim toga, prema podacima policije tzv. Kosova, u istom periodu je registrovano 87 slučajeva seksualnog uznemiravanja, kao i 62 slučaja seksualnog napada.

Iz godine u godinu broj silovanja je u porastu, a prema rečima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija više od 200 sudija je do sada izreklo samo uslovne i novčane kazne za slučajeve seksualnog nasilja ili su dozvolili zastaru u tim slučajevima.

No, silovanja nisu jedini zločini na KiM koji su zgrozili javnost.

Jedan od njih je i nasilje nad nemoćnom staricom čiji snimak je objavljen na društvenim mrežama i u medijima, a navodno se desio u centru za brigu o starima "Orenda" u Peći. Snimak je objavljen u novembru prošle godine, a portparol policije za region Peć Fadilj Gaši u izjavi za "Klan Kosova" naveo je da se napad na staricu zapravo desio 29. oktobra.

Tri medicinske sestre albanske nacionalnosti uhapšene su zbog maltretiranja starice u staračkom domu u Peći. 

Iako je Apelacioni sud prethodno potvrdio meru pritvora medicinskim sestrama uhapšenim početkom novembra 2022. godine zbog zlostavljanja starije žene – štićenice Doma za stare u Peći, Vrhovni sud ih je oslobodio.

Na one "obične" zločine, krađe, iznude, obračune zbog droge, kriminala i slično - gotovo da se više niko na KiM ne obazire.

Mir, blagostanje i demokratske vrednosti koje propagiraju prištinski lideri postoje, dakle, samo u njihovoj mašti.

Bajke, koje u marketinške svrhe kao mantru ponavljaju prištinski zvaničnnici, poput Osmanijeve danas, da je "'Kosovo' primer demokratske zemlje" - beznačajne su. Ni to što su raskrinkani odavno im ne predstavlja preveliki problem, jer kriminalizovane strukture u ovoj kvazi državi ne prezaju ni od čega, tu na vrhu - svi su nekako povezani.

Šuplje floskule o tome da su Srbi zločinci i napasnci padaju u vodu kada se uzmu u obzir činjenice, ali i policijski izveštaji upravo iz Prištine. Htela to međunarodna zajednica da prizna odmah ili kasnije.

Bez obzira kakav narativ pokušao da se kreira o Srbima na KiM, jasno je ko na KiM stvara duboko poremećeno društvo koje toleriše zločine nad nemoćnima, ne poštuje nikoga i ništa mu nije sveto.

image