Srbija i Balkan

Server: "Kosovu" nedostaju međunarodno priznanje i članstvo u UN

Proglašenje nezavisnosti u februaru 2008. godine, u potpunosti je koordinisano sa SAD i većinom članica EU, kao i sa većinom suseda, i bilo je mudro, istakao je američki profesor
Server: "Kosovu" nedostaju međunarodno priznanje i članstvo u UNGetty © Chris Hondros

Samoproglašeno Kosovo ispunilo je neka moja očekivanja, ali međunarodno priznanje i članstvo u UN još uvek nedostaju, poručio je američki profesor na Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server.

"Kosovo je ispunilo neka od mojih očekivanja. To je uglavnom mirna zemlja u kojoj ljudi mogu poot i praktikuju svoju veroisposvet. Ali u isto vreme, dlitički da se organizuju, slobodno govore, zarađuju za živeo naroda, posebno na severu, nije prihvatio autoritet prištinskih institucija. Još uvek ima mnogo korupcije i malo posvećenosti zakonu i redu. Međunarodno priznanje i članstvo u UN i dalje nedostaju", rekao je Server za "Gazetu Ekspres".

Podsećajući na ključne trenutke od samoproglašenja nezavisnosti tzv. Kosova Sever je ocenio da je tokom nereda u martu 2014. godine tzv. Kosovo "izgubilo pravac".

"Istakao bih da je proglašenje nezavisnosti u februaru 2008. godine, u potpunosti koordinisano sa SAD i većinom članica EU, kao i sa većinom suseda, bilo mudro", rekao je Server i dodao da bi danas stvari bile mnogo gore da "tada nije bilo tako".

Na pitanje kojim bi putem tzv. Kosovo trebalo da nastavi nakon 15 godina od samoproglašenja nezavisnosti, Server je odgovorio:

"Bliske konsultacije sa prijateljima, reciprocitet sa protivnicima, kontinuirano poboljšanje reda i zakona na celoj nezavisnoj teritoriji i za sve građane"

image