Srbija i Balkan

Srpska vojna industrija predstavila "lazar-3M"

Srpska kompanija Jugoimport SDPR je predstavila dalju evoluciju vozila familije "lazar" koje nosi oznaku "lazar-3M"
Srpska vojna industrija predstavila "lazar-3M"© Снимак екрана, Југоимпорт СДПР

Novi "lazar-3M" je višenamensko oklopno vozilo-točkaš sa pogonom 8h8 koje karakteriše uvećana vatrena moć, dobro izbalansirana oklopna zaštita i visoka pokretljivost.

Vozilo je naoružano besposadnom kupolom na koju je montiran ruski top 2A42 kalibra 30mm.

Oklopno telo je izrađeno od pancirnog čelika. Njega je sa unutrašnje strane moguće obložiti "spol lajner" panelima koji sprečavaju rasipanje krhotina oklopa, ukoliko dođe do težih oštećenja osnovne oklopne zaštite vozila, što bitno utiče na povećanje stepena preživljavanja posade i desatnog odeljenja u vozilu.

Oklopna zaštita je napravljena na modularnom principu što znači da pruža mogućnost adaptacije nivoa zaštite do specifičnih potreba korisnika.

Maksimalni nivo zaštite (teška ratna konfiguracija mase 28 tona) frontalne projekcije je "5 STANAG 4569", dok je sa bočnih i zadnje strane "4 STANAG 4569". To znači da je "lazar-3M" sa prednje strane otporan na municiju ispaljenu iz automatskih topova (kal.20/23mm), teških mitraljeza i antimetarijalnih snajperskih pušaka, dok su bočne stranice zaštićene od pancirno-zapaljivog metka kalibra 14.5mm i niže, kao i parčadnog dejstva haubičkih granata kalibra 155mm sa daljina 25-30m.

Konstruktori ovog vozila su omogućili primenu najsavremenijih tehnologija u oblasti balističke zaštite tokom celokupnog životnog veka vozila. Osnova vozila obezbeđuje i dva nivoa zaštite od mina.

Pogonska grupa je smeštena u proširenom desnom delu vozila zapremine pet kubnih metara koji je hermetički odvojen od prostora za posadu.

Centralni razvod pogona preko osovina pruža distribuciju obrtnog momenta do svih točkova koji su montirani na nezavisnom vešanju i obezbeđuju visok stepen mobilnosti vozila. Sve osovine su pogonske dok su prve dve upravljačke.

Zahvaljujući snažnom motoru koji generiše 500 ks kao i pogonu 8h8 vozilo ima dobru prohodnost i može uspešno da savlada većinu prirodnih i veštačkih prepreka koje se mogu pojaviti na frontu.

Vozilo je opremljeno sa po tri periskopske sprave koje se nalaze na formacijskim mestima vozača i komandira vozila. Dopunski je rađeno na povećanju komfora članova posade kroz poboljšanje manipulacije sa ergonomski prilagođenim sedištima po vertikalnom i horizontalnom pravcu. Upravljačka jedinica je takođe podesiva po visini i uglu.

Desantno odeljenje se nalazi u zadnjem delu vozila koje je opremljeno antitraumatskim sedištima. Ovde ima dovoljno mesta i za odlaganje standardnog naoružanja u vojne opreme koje se nalazi u upotrebi Vojske Srbije.

Vojnici za ulazak/izlazak iz vozila koriste hidrauličnu rampu koja se nalazi u zadnjem delu vozila ili kroz otvore sa njegove gornje strane. Hidraulična rampa se pušta u rad ili sa mesta vozača vozila, ili iz desantnog odseka.

Broj članova posade varira od tipa misije i konfiguracije naoružanja samog vozila. Kada vozilo ima standardni DUBS (daljinski upravljiva borbena stanica) broj članova posade je 12 (komandir, vozač, nišandžija + 9 vojnika). Kada je na vozilu integrisana besposadna borbena kupola onda se smanjuje prostor u desatnom odeljenju za jednog čoveka (3+8).

Kao što smo naveli, osnovno naoružanje borbenog vozila „lazar-3M“ je besposadna kupola maksimalne težine 1,5 tone opremljena automatskim topom 2A42 u kalibru 30mm koji je spregnut sa mitraljezom 6P7K u kalibru 7,62mm. Radi se o oruđu koje je razvijeno još 80-ih godina prošlog veka, u čuvenom zavodu „Tulamaš“ iz Tule.

Top ispaljuje municiju u kalibru 30×165 mm, a balističke karakteristike granate obezbeđuju efektivan domet do 4.000 metara (probojnost oko 50mm homogenog čelika pod uglom od 60 stepeni na udaljenosti od 1.000 etara). Za ovaj top su razvijena dva tipa municije u kalibru 30×165 mm, pancirni i parčadno-razorni.

Ovaj top je veoma efikasan pri dejstvu po neprijateljskoj živoj sili opremljenoj individualnom balističkom zaštitom, vatrenim sredstvima i lako oklopljenoj borbenoj tehnici. Ovakva konfiguracija vozila se osim neposredne vatrene podrške trupama na zemlji može koristiti i kao izviđačko vozilo.

Vozilo je opremljeno osnovnim dnevno-noćnim nišanskim kompleksom koji radi u dva kanala (TV + termovizija) i laserskim daljinomerom.

U borbeni komplet ulazi 300 granata kalibra 30mm (200 razornih i 100 protivoklopnih) i 1.000 metaka za mitraljez.

image