Srbija i Balkan

Šaip Kamberi u Vašingtonu traži Zajednicu albanskih opština u Srbiji

"Ako traže Zajednicu srpskih opština na Kosovu, tražimo i našu Zajednicu u Srbiji, odnosno u preševskoj dolini, tim više što smo mi brojniji od njih, ako traže otcepljenje od Kosova, mi ćemo takođe tražiti ponovno ujedinjenje sa Kosovom u skladu sa referendumom od 1-2. marta 1992", naveo je Kamberi
Šaip Kamberi u Vašingtonu traži Zajednicu albanskih opština u SrbijiGetty © Win McNamee/Getty Images

Delegacija Albanaca iz Medveđe, Bujanovca i Preševa boravi u radnoj poseti Vašingtonu, "gde će pred Senatom SAD govoriti o diskriminacijama etničkih Albanaca na jugu Srbije od strane Beograda", izjavio je poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi.

Kamberi je za švajcarski portal na albanskom jeziku "Kanton 27" ijavio da se oni zalažu za poštovanje reciprociteta, prenosi "Kosovo onlajn".

"Dakle, ono što Srbi traže na Kosovu, treba dati nama Albancima u Srbiji. Ako traže Zajednicu srpskih opština na Kosovu, tražimo i našu Zajednicu u Srbiji, odnosno u preševskoj dolini, tim više što smo mi brojniji od njih, ako traže otcepljenje od Kosova, mi ćemo takođe tražiti ponovno ujedinjenje sa Kosovom u skladu sa referendumom od 1-2. marta 1992.", naveo je Kamberi.

Kamberi ističe da su sastanci sa američkim vlastima počeli danas, kao i da su ih zajednički organizovali kancelarije senatora Džonija Ernsta i senatora Gerija Pitersa, kopredsedavajućih Grupe za albanska pitanja u Senatu.

Kamberi je rekao da su Albanci iz Preševa, Medveđe, i Bujanovca potpisali tri sporazuma sa vladom u Beogradu uz posredovanje međunarodnog faktora nakon sukoba na Kosovu i optužio Beograd da ne poštuje svoje obaveze.

"Umesto da rešavaju probleme ostvarivanja naših legitimnih zahteva, razni lokalni faktori godinama pokušavaju da blokiraju našu zajedničku koordinaciju, svaku zdravu inicijativu i svaki napor. Stoga nam je danas više nego ikada potrebna unutrašnja koordinacija i tesna saradnja sa Prištinom, kao i usaglašavanje naše politike sa našim međunarodnim prijateljima i svest o pitanju Albanaca iz Preševske doline", rekao je Kamberi.

image
VV inauguration
banner