Srbija i Balkan

Zvaničnici RS i Hrvatski narodni sabor osudili ratnohuškačke izjave reisa Kavazovića

Cvijanovićeva je odgovorila da ako već on, kao verski lider, nije u stanju da promoviše toleranciju i suživot, onda bi barem trebalo da se uzdrži od pretnji oružjem i zapaljivih izjava
Zvaničnici RS i Hrvatski narodni sabor osudili ratnohuškačke izjave reisa Kavazovića© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i srpski član i predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Željka Cvijanović kao i Hrvatski narodni sabori osudili su ratnohuškačku retoriku reisa-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića i pozvali ga da se ne bavi politikom, već da promoviše ljubav i toleranciju.

Dodik je podsetio da je pre 30 godina Alija Izetbegović žrtvovao mir u BiH i pozvao Kavazovića da se ne bavi politikom.

"Husein Kavazović preti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lepim rečima", napisao je Dodik na Tviteru.

Predsednik RS je ocenio da Kavazović, uspešno menja "posrnulog Bakira Izetbegovića, koji je za svaki politički problem u BiH imao spremnu vrstu naoružanja".

"Problem je što je Kavazović na čelu verske zajednice, koja bi trebalo da promoviše mir i toleranciju", naveo je Dodik reagujući na izjavu Kavazovića.

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je za svaku osudu ratnohuškačka retorika poglavara Islamske zajednice Huseina Kavazovića.

Komentarišući Kavazovićevu izjavu da se "BiH brani u institucijama, te da ukoliko one 'padnu', zemlju treba braniti oružjem", Cvijanovićeva je odgovorila da ako već on, kao verski lider, nije u stanju da promoviše toleranciju i suživot, onda bi barem trebalo da se uzdrži od pretnji oružjem i zapaljivih izjava koje u njegovom slučaju više nisu pojedinačni incidenti, već pravilo.

"Zajedničke institucije nisu vlasništvo reisa i ne pripadaju samo jednom, već svim narodima u BiH. Sve dok se u Sarajevu bude ignorisala ova ustavna činjenica, a pretnjama branio opstanak institucija, BiH neće imati bilo kakvu perspektivu", kazala je Cvijanović.

Naglasila je da dejtonska BiH i zajedničke institucije mogu da opstanu samo na dijalogu i međusobnom uvažavanju, a nikako na sili ili oružju o kojem tako olako, nepromišljeno i neodgovorno govori reis.

"Sva sreća da lideri drugih verskih zajednica ne seju mržnju i pretnje, ali za svaku osudu je i ovaj jedan", navela je Cvijanović.

Osude stižu i sa hrvatske strane

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH najoštrije je osudio "ratnohuškačku izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH  kojom javno poziva na pripremu za mogući nadolazeći oružani sukob u državi i poziva međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

"Hrvatski narodni sabor poziva celokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj zapaljivoj izjavi reisa Kavazovića i odmah i oštro osudi poziv za pripremu na oružani sukob u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju iz HNS BiH.

Ističu da je u svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude.

"U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtevamo hitno i javno izvinjenje povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara", stoji u saopštenju.

Iz HNS-a smatraju da je neodgovorno ponašanje verskih lidera nedopustiv čin društveno odgovorne osobe u koju se pripadnici islamske vere širom države ugledaju za primer vlastitog ponašanja i navode da su legitimni predstavnici hrvatskog naroda trajno opredeljeni za mir, stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine, kao i njeno članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

Kavazović je u intervjuu za MTV Igman iz koja je osnovana 1993. kao Muslimanska televizija IGMAN rekao da ukoliko institucije BiH padnu treba biti spreman i na odbranu države oružjem.

Svi bošnjački lideri misle kao Kavazović, tvrdi načelnik opštine Stari grad

Dok su izjavu Kavazovića najoštrije osudili najviši zvaničnici Republike Srpske i Hrvatskog narodnog sabora, načelnik Opštine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić kaže da je ova izjava vrhovnog poglavara "možda neoprezna", ali da je on rekao ono o čemu bošnjački politički lideri odavno ćute da bi ostali na vlasti.

"Nisu slučajo Kavazović i Islamska zajednica u BiH postali glavna meta i trn u oku Milorada Dodika. Sve što Dodik godinama radi je plansko i ciljano rušenje države i njenih institucija, posebno slabljenja uticaja Bošnjaka, naroda koji Bosnu i Hercegovinu najjače oseća kao svoju domovinu i kojem je u najvećem interesu da ona bude jaka, demokratska, nezavisna i suverena država", naveo je Hadžibajrić svoje viđenje.

Prema njegovim rečima, reis Kavazović smeta Dodiku isključivo jer je, kako kaže, progovorio o onome o čemu bošnjački politički prvaci s ambicijom da nose titulu predvodnika ovog naroda odavno ćute, "nažalost zabavljeni borbom za svoj komadić vlasti do koje veruju da ne mogu doći bez Dodika".

Naveo je da  se susedi, "za koje je dokazano da su pomagali agresiju na našu domovinu, ubrzano  naoružavaju" i dodao da Bošnjaci nemaju drugu domovinu osim BiH, države u kojoj, kako tvrdi  Hadžibajrić, žele da žive ravnopravno sa svim ostalim narodima.

"Je li to greh reći da ćemo se, ako ona bude napadnuta, ponovo svim sredstvima boriti za jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene državne institucije? Nije. I ne smemo se toga stideti. Ne smemo ćutati. To neprijatelji ove zemlje u svakom trenutku moraju znati", naveo je načelnik Starog Grada.

image