Srbija i Balkan

Dodik: Islamska zajednica se nepodnošljivo meša u politiku, Srpska nije genocidna tvorevina

Predsednik Republike Srpske osudio govor mržnje pojedinih imama u Bosni i Hercegovini i pozvao na dijalog verskih zajednica
Dodik: Islamska zajednica se nepodnošljivo meša u politiku, Srpska nije genocidna tvorevina© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je govor hodže iz Bihaća Muhamera Štulanovića klasični govor mržnje i da Srpska nije izvršila genocid niti je genocidna tvorevina.

"Uvek je problem kod onih koji mrze i izjavljuju takve gluposti. Republika Srpska nije izvršila genocid niti je genocidna tvorevina", izričit je Dodik.

Istakao je da se "Islamska verska zajednica do nepodnošljivosti petlja u izborni i politički sistem BiH", kao i da traži poseban status za sebe iako nisu privilegovani i imaju isti status kao ostale verske zajednice u BiH.

Podsetio je da je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović pravdao imama iz Kozarca koji je vređao SPC i srpski narod, umesto da je preduzeo mere koje bi se odnosile na njega.

"U svakom slučaju mislim da je vreme da se s ovim stane i da bude otvorena jedna vrsta dijaloga verskih zajednica, odnosno Islamske verske zajednice i Republike Srpske i spreman sam da razgovaram sa njihovim ljudima. Mislim da imamo dobar odnos sa muftijom u Banjaluci", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Kazao je da su ova dva imama (Amir Mahić i Štulanović) apsolutni ekstremisti i ne doprinose toleranciji, stabilnosti i sigurnost i da bi Kavazović trebalo da preduzme mere protiv njih.

image