Srbija i Balkan

Vučević: Srbija ne prodaje oružje ni ukrajinskoj ni ruskoj strani

Ministar odbrane Srbije je demantovao navode da je srpsko oružje na frontu u Ukrajini
Vučević: Srbija ne prodaje oružje ni ukrajinskoj ni ruskoj strani© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da Srbija ne prodaje oružje ni ukrajinskoj ni ruskoj strani.

"Nijedan komad oružja nismo izvezli tim dvema zemljama. Mi smo fer zemlja koja se drži međunarodnih obaveza", rekao je Vučević za TV Pink.

Vučević je rekao da je plasirana "lažna priča" da je Srbija prodala oružje Ukrajini preko Turske.

On je rekao da Srbija prodaje naoružanje samo zemljama kojima je to dozvoljeno, navodeći da je u ugovore ugradila dodatnu klauzulu da nema reeksporta robe na druga mesta bez njene izričite saglasnosti, ali saglasnost neće davati ako bi se ta roba kretala ka ratištima.

"Mi proizvodimo i prodajemo kao odbrambena industrije naoružanje i vojnu opreme. Ne proizvodimo cipele, kravate, ženske torbe, ni bicikle, već vojnu opremu. Pričamo o stvari koja je vrlo jasna, o nečemu što može da leti, puca. Mi nigde ne prodajemo stranama u sukobu i jedino kojima prodajemo su oni koji imaju sertifikat da su krajnji korisnici", rekao je Vučević i dodao da je u namenskoj industriji direktno zaposleno 20.000 ljudi.

On je dodao da kada se u brojeve uključe i kooperanti i oni koji su na posredan način uključen u namensku industriju dođe se do 45.000 ljudi, od čega, kako je rekao žive Kragujevac, Priboj, Čačak, Valjevo, Užice, Kuršumlija i druga mesta.

"Primenjujući direktivu predsednika kao vrhovnog komandanta mi 20 posto proizvedenih stvari u našoj namenskoj industriji zadržavamo za Vojsku Srbije, jačamo našu snagu. Time odvraćamo one koji bi hteli da urade ono što ne želimo da vidimo. Treba da čuvamo i da budemo ponosni na našu namensku industriju. A sramota da bude sve one koji su po imenu i prezimenu Srbi a koji tužakaju svoju državu i učestvuju u napadima na nju i nanose neistinu koji nanose štetu", kazao je Vučević.

Prema rečima Vučevića, jedni Srbiju prijavljuju Zapadu, a drugi istoku.

"Kao da imate utakmicu ko će vas brže prijaviti u Vašington, Brisel ili Moskvu. Kao da imate nadmetanje ko je bolji špijun. Prosto neverovatno da neko ko je državljanin ove zemlje ima potrebe da je prijavljuje nekim drugim državama, ne može se to zdravorazumski objasniti osim da neko pokušava da dođe do sitne političke koristi, da li je možda plaćen. Tu dolazimo i do karaktera te osobe i njegove psihofizičke sposobnosti. Sve je to u najmanju ruku nepristojno i nanosi se šteta svojoj državi", napominje Vučević.

On dodaje da sada srpske institucije 10 dana moraju da objašnjavaju da ne izvoze vojnu opremu ni ruskoj ni ukrajinskoj strani, pa je zatražio da pokazan jedan papir koji može da dokaže da srpsko oružje može da se reeksportuje.

"Mi smo odgovorna i fer strana koja se drži reči i međunarodnih ugovora, jer tako pravite kredibilitet svoje države. Kao što nikada nismo izneli nijedan dokument koji nije za publikaciju. A dok druge strane puštaju i objavljuju da bi zaustavili i upropastili neki proces. Srbija je pokazala da je fer igrač", naveo je Vučević.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da Srbija nije poslala nijedan komad oružja ni Ukrajini ni Rusiji.

"Danas imate bezbroj onih koji će da zovu ruske telefone da prijavljuju da radimo nešto protiv njih, a i onih koji će da zovu Zapad, da kažu da radimo sa Rusijom. Oni sada kažu 'Halo, Moskva, naši šalju oružje u Ukrajinu'. Srbija nije poslala nijedan komad oružja u Ukrajinu", tvrdi Vučić.

Podsetimo, Srbija je zatražila zvanična objašnjenja od država koje su izdale sertifikat krajnjeg korisnika i koje moraju da obezbede njegovo poštovanje.

Srpska odbrambena kompanija "Krušik" je demantovala objave o snabdevanju Ukrajine municijom. Kompanija je istakla da se argumenti koje neki mediji navode zasnivaju na korišćenju nepotpunih i nepovezanih informacija.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je pozvala Srbiju da razjasni situaciju sa mogućim transferom naoružanja Ukrajini, istakavši da pristigle informacije izazivaju duboku zabrinutost Moskve.

Srbija kupuje dronove

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, on je naveo da je tokom nedavnog međunarodnog sajma u Abu Dabiju sa Ujedinjenim arapskim emiratima zaključena kupovina više hiljada dronova-kamikaza, čija će prva količina stići u Srbiju do kraja godine.

On je rekao da je planiran "paket od dodatnih 400 miliona evra", od toga 100 miliona evra u novu tehnologiju za srpsku namensku industriju i 300 u oružje za vojsku koje će ta industrija proizvesti.

Kako je rekao, predviđeno je da bar 20 odsto od onog što namenska industrija ukupno proizvede bude zadržano u Vojsci Srbije čijim se jačanjem odvraćaju oni koji Srbiji ne žele dobro.

image