Srbija i Balkan

Šta znači Lajčakova poruka: Ako bude potpisan evropski plan za KiM - odustaje se od ZSO

Srbija bi se, eventualnim potpisivanjem evropskog predloga, odrekla formiranja ZSO u formatu koji je već odobren od Evropske unije i potpisan u Briselu još pre 8 godina
Šta znači Lajčakova poruka: Ako bude potpisan evropski plan za KiM - odustaje se od ZSOGetty © Joe Raedle

Zajednica srpskih opština, jasno definisana 2015. godine, neće biti formirana onako kako je već dogovoreno ukoliko francusko-nemački plan bude potpisan, ocenjuju sagovornici RT Balkan.

Poruka izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da će ZSO biti formirana po jednom od 15 evropskih modela, ali u skladu sa sporazumom iz 2013. godine, tačnije Prvim Briselskim sporazumom, negira postojanje sporazuma koji se tiču ZSO iz 2015. godine.

"Upravljački tim prvo treba da iznese predlog za ZSO, a zatim da se razgovara o kritikama koje imaju obe strane", preneli su prištinski mediji reči izaslanika EU, koji je dodao:

"To je jasno navedeno u sporazumu iz 2013. godine. Upravljački tim je taj koji mora da iznese predlog i onda obe strane imaju priliku da daju svoje kontrapredloge i komentare, a to je proces u kojem su 'Kosovo' i Srbija ravnopravni partneri. Evropska unija će se zatim pobrinuti da ono oko čega smo se dogovorili, bude u skladu sa evropskim standardima i vrednostima."

Šta je problematično u ovoj izjavi? U briselskom sporazumu iz 2015. godine, pod naslovom Asocijacija/Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu - opšti principi/glavni elementi, naime, do detalja je razrađen način funkcionisanja ZSO, kao i njene ingerencije, o kojima Lajčak očekuje da se ponovo raspravlja.

Analitičar Branko Pavlović navodi za RT Balkan da je klopka za Srbiju u samom francusko-nemačkom predlogu.

"To što je Miroslav Lajčak rekao je potpuno u skladu sa evropskim predlogom koji je na stolu. U članu 7 stav 1 tog dokumenta jasno je navedeno da će se o ovlašćenjima ZSO i njihovim nadležnostima tek pregovarati. Dakle, sam koncept evropskog predloga je neprihvatljiv, ne samo u delu uspostavljanja državnosti tzv. Kosova, nego i u delu u kojem se odustaje od prethodno postignutog sporazuma iz 2015. godine u pogledu nadležnosti Zajednice srpskih opština", ističe naš sagovornik.

"Mi nikako da prihvatimo da Zapad dosledno uspostavlja državnost ’Kosova’, a sve je potpuno logično: Srbija treba da se usaglasi da je samoproglašeno Kosovo država, pa u skladu s tim obaveza da se formira ZSO ostaje, ali njena sadržina tek treba da se utvrdi bez obzira što je to već utvrđeno", objašnjava Pavlović.

Suština, dakle, poruke specijalnog izaslanika EU sastoji se u tome da bi se Srbija, eventualnim potpisivanjem evropskog predloga, odrekla formiranja ZSO u formatu koji je već odobren od Evropske unije i potpisan u Briselu još pre 8 godina. Sprovođenje sporazuma i preuzetih obaveza u tom i svim ranijim dokumentima je prvi uslov Srbije za nastavak dijaloga.

Potpisivanje evropskog predloga, takođe, ostavilo bi mogućnost Prištini da Zajednicu srpskih opština nikad i ne formira. 

"Mi smo sinoć slušali da neće doći do potpisivanja bilo čega što bi uspostavilo državnost, ni sada, a ni kasnije. Prihvatanje francusko-nemakog predloga Prištini ide u prilog, jer pokazuju da su kooperativni i omogućavaju Zapadu da izvrši dodatni pritisak na Srbiju da ih prizna kao državu. Ako se to jednom dogodi, što verujem da neće, ali ako se dogodi, onda bi ranije dogovorena sadržina Zajednice srpskih opštine bila izbrisana", kaže Pavlović za naš portal i dodaje da je ključno podržati vlasti da zahtevaju punu primenu prethodno potpisanih sporazuma:

"Treba dati punu podršku vlastima da se ranije postignuti sporazumi tumače dosledno, da se zahteva od Prištine da ispuni obaveze preuzete i potpisivanjem ovog dokumenta. Dakle: da se dosledno tumači prethodno potpisano, posebno u pogledu načina funkcionisanja ZSO, koji je već utvrđen i o čemu ne treba raspravljati", izričit je Pavlović.

Zajednica srpskih opština, dakle, o kojoj priča Srbija je jedno, a ona o kojoj pričaju i na kojoj insistiraju zapadne zemlje je nešto sasvim drugo.

Profesor političkih nauka Slobodan Samardžić ocenjuje za RT Balkan da je Lajčakova izjava u funkciji dimne zavese.

"To je magla, dimna zavesa koju je Lajčak bacio, kako i inače radi. Posao mu je da zadovolji interese SAD i EU, a ne da posreduje u dijalogu", ističe profesor Samardžić.

On objašnjava i kako je premijer privremenih prištinskih institucija osmislio da, "igrom reči", na lukav način napravi veliku štetu Srbima.

"Kurti nije spreman na formiranje Zajednice srpskih opština, već želi Zajednicu opština sa srpskom većinom. Zvuči vrlo slično, ali je potpuno drugačiji koncept. Zajednica opština sa srpskom većinom obuhvatala bi samo one opštine gde su Srbi većina, a ako se desi da se demografska slika promeni i da više ne budu većina - zajednica bi prestala da postoji", ističe Samardžić.

Prema Samardžiću, Miroslav Lajčak "kupuje vreme", dok se radi na tome da Srbe na Kosovu i Metohiji tretiraju i postave u poziciju manjine u sopstvenoj zemlji, a južnu srpsku pokrajinu u de fakto nezavisnu državu.

"EU je, kao posrednik, garant sprovođenja obaveza iz potpisanih sporazuma. Kada je pregovarački tim na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem uvideo da Priština ne izvršava svoje obaveze, a da EU, kao garat, ne čini ništa - trebalo je da izađe iz potpisanih sporazuma, jer se ne poštuju sa druge strane", zaključuje Samardžić.

image