Srbija i Balkan

Vulin: Pretnje EU o uvođenju viza licemerne i neistinite

EU ima potrebu da kažnjava Srbiju zato što nije uvela sankcije Rusiji, zato što odbija da prizna takozvano Kosovo i zato što odbija da napusti Republiku Srpsku, kaže Aleksandar Vulin
Vulin: Pretnje EU o uvođenju viza licemerne i neistinite© Foto TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC/ bg

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da su pretnje koje dolaze iz Evropske unije, da će Srbiji ponovo biti uvedene vize i ukinuta vizna liberalizacija, neistinite, koliko i licemerne.

"Ako je problem EU što je preko Srbije došlo oko 500 građana Burundija koji su zatražili azil, onda je verovatno još veći problem nekoliko miliona ljudi koji su došli iz Sirije ili Avganistana. Nije Srbija započela rat u Siriji, nije Srbija vladala Avganistanom 20 godina, nije Srbija pokrenula 'Arapsko proleće' u Tunisu odakle nam, takođe, dolaze migranti", rekao je Vulin koji prevodi srpsku delegaciju na 90. zasedanju Generalne skupštine Interpola u Indiji.

Kako je poručio, ako EU ima potrebu da kažnjava Srbiju zato što nije uvela sankcije Rusiji, zato što odbija da prizna takozvano Kosovo i zato što odbija da napusti Republiku Srpsku - neka nađe bar neki istinit razlog.

"Dovoljno su bili i licemerni i lažljivi", rekao je Vulin, reagujući na najnovije pritiske Evropske unije na Srbiju.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović juče je pozvala ministra Vulina da izađe iz Vlade Srbije zbog svog stava prema EU, na šta je on odgovorio da ministarka Mihajlović svoju ljutnju zbog toga što treći put nije postala premijer treba da iskali na ambasadore koji su joj to obećali, naglašavajući pri tome da se njegov stav o štetnosti Evropske unije nikada nije menjao.

Aleksandar Vulin je u odgovoru ministarki Mihajlović istakao da EU od Srbije "traži neprihvatljivo"; priznanje takozvanog Kosova, napuštanje Republike Srpske i uvođenje sankcija Rusiji.

image