Srbija i Balkan

Novi rusko-turski gasovod će ići do Srbije

Južni krak gasovoda će ići u Italiju, srednji krak će pored naše zemlje ići i preko Bugarske, Albanije, Makedonije i drugih zemalja, a severni u Rumuniju, Sloveniju, Mađarsku i dalje u Nemačku
Novi rusko-turski gasovod će ići do SrbijeAP © Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Naučnici sa jednog turskog univerziteta razvili su projekat za transport do 75 milijardi kubnih metara gasa godišnje putem gasovoda iz Rusije, preko Turske, koji će imati tri kraka: severni, južni i centralni, od kojih će jedan ići i do Srbije.

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan nedavno su na samitu u Astani u Kazahstanu najavili izgradnju gasovoda kapaciteta oko polovine ukupnog evropskog uvoza ruskog gasa pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Gasovod ”Turski tok”, koji bi shodno ovom dogovoru trebalo da bude proširen, trenutno je jedini gasovod iz Rusije ka Evropi koji je u funkciji.

Turski list ”Jeni Safak” navodi da su projekat pripremili naučnici sa Tehničkog fakulteta Univerziteta u Gumušanu tri meseca pre predloga koji je izneo ruski lider Vladimir Putin, o uspostavljanju gasnog čvorišta za snabdevanje Evrope, prenose RIA Novosti.

Šef Katedre za geofizičko inženjerstvo Nafiz Maden izjavio je da je projekat gasovoda zasnovan na naučnom istraživanju i dodaje da je planirano da se prirodni gas distribuira u Evropu preko teritorije nekadašnje Trakije, dela na tromeđi Turske, Grčke i Bugarske.

"Ovaj prirodni gas ćemo distribuirati u Evropu na tri različite rute: severni, južni i srednji krak. Južni krak će ići u Italiju, srednji krak će ići u Srbiju i druge zemlje preko Bugarske, Albanije, Makedonije i drugih zemalja, a severni će ići u Rumuniju, Sloveniju, Mađarsku i dalje u Nemačku", objasnio je Maden.

Turski naučnik je, takođe, rekao da se "tokom razvoja projekta pretpostavljalo da će se čvorište povećati sa 50 na 75 milijardi kubnih metara na račun dodatnih ulaganja".

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak nedavno je izjavio da "količina ruskog gasa koji će se u Evropu isporučivati preko Turske, ukoliko bude potražnje, može dostići 63 milijarde kubnih metara godišnje".

image