Srbija i Balkan

Dodik: Još jedan pokušaj da se unište spomenici o srpskim stratištima

Uz spomenik u Garavicama kod Bihaća, koji je podignut u znak sećanja na srpske žrtve koje su ustaše ubile tokom Drugog svetskog rata, napravljeno je improvizovano sklonište za pse
Dodik: Još jedan pokušaj da se unište spomenici o srpskim stratištima© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je osudio skrnavljenje spomenika srpskim žrtvama u Garavicama kod Bihaća, ocenivši da je to još jedan u nizu pokušaja da u Federaciji BiH unište spomenike o srpskim stratištima.

"Najoštrije osuđujem skrnavljenje spomenika u Garavicama, kod Bihaća, koji je podignut srpskim žrtvama koje su ustaše pobile tokom Drugog svetskog rata. Ovo je još jedan u nizu pokušaja da u Federaciji BiH unište spomenike koji govore o srpskim stratištima na tom području", napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik je dodao da zahteva od nadležnih institucija da istraže ovaj vandalski čin i najoštrije sankcionišu odgovorne.

Prethodno je Udruženje Jadovno 1941. objavilo da je uz spomenik, u spomen području na Garavicama, kod Bihaća, koji je podignut u znak sećanja na srpske žrtve koje su ustaše ubile tokom Drugog svetskog rata, napravljeno improvizovano sklonište za pse.

Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine, ustaše su u Garavicama izvršile masovan pokolj u kojem je ubijeno više od 12.000 srpskih civila.

image