Srbija i Balkan

UN traže od Republike Srpske da ne vraća "klevetu" u krivični zakonik

Kriminalizacija klevete može imati negativan učinak na situaciju sa ljudskim pravima u zemlji, navodi se u pismu UN upućenom vlastima Republike Srpske
UN traže od Republike Srpske da ne vraća "klevetu" u krivični zakonikwww.globallookpress.com © Lev Radin

Specijalni izvestioci za prava na slobodu mišljenja izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja Ujedinjenih nacija (UN) obratili su se pismom vlastima Republike Srpske u kojem zahtevaju da Nacrt zakona po kojem je predviđena kriminalizacija klevete bude povučen iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Na početku pisma se ističe da je BiH pružila dobar primer ostatku regiona kada je pre dvadesetak godina dekriminalizovala klevetu, te je naglašeno da bi ponovo kriminalizovanje klevete dovelo do nazadovanja u stanju ljudskih prava.

U veoma opširnom pismu se, između ostalog, navodi da "kriminalizacija klevete može da ima negativan učinak na situaciju sa ljudskim pravima u zemlji, naročito na slobodan i inkluzivan politički diskurs, na pravo na traženje, dobijanje i širenje informacija, te na slobodu štampe.

"Usvajanje ovih izmena i dopuna predstavljalo bi veliki nazadak u pravnom okviru za zaštitu slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini. Takođe, predloženi amandmani bili bi u suprotnosti sa globalnim trendom dekriminalizacije klevete, što uključuje i evropski region, gde je nekoliko država članica EU i država sa kandidatskim statusom za EU ukinulo krivičnu klevetu, ili su preduzele korake ka njenom ukidanju", navodi se u pismu, koje u celosti prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Zbog toga, dodaju, pozivaju vlasti u Republici Srpskoj da pažljivo preispitaju ove izmene i dopune i da obezbede poštovanje slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini.

image