Srbija i Balkan

Severna Makedonija razmatra slanje helikoptera Ukrajini

Skoplje bi trebalo da pošalje Kijevu 12 helikoptera ruske proizvodnje
Severna Makedonija razmatra slanje helikoptera Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije poslaće novi paket vojne pomoći Ukrajini, a postoji mogućnost da su u taj paket uključeni i helikopteri, prenosi portal "360 stepeni".

"Odluka o vojnoj pomoći Ukrajini je poverljiva informacija. Obaveštavamo vas da je u skladu sa zahtevima ukrajinske strane u toku analiza da li se na njihov zahtev za donaciju helikoptera može pozitivno odgovoriti. Ova analiza uzima u obzir planove zacrtane u Dugoročnom planu razvoja odbrambenih sposobnosti, kojim je predviđena nabavka novih višenamenskih helikoptera za zamenu postojećih", navodi se u saopštenju.

Nezvanično se navodi da će odgovor na zahtev Ukrajine gotovo sigurno biti pozitivan, što znači da će Kijevu biti poslato 12 ruskih helikoptera Mi-24, koji mogu da se koriste u borbama, pružanju podrške iz vazduha, ali i za transport vojnika.

Severna Makedonija isporučila je u avgustu prošle godine ruske tenkove T-72 koje je na poklon dobila od Ruske Federacije 2000. godine, tokom pobune Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) Alija Ahmetija.

image