Srbija i Balkan

Slučaj Pozorišta "Boško Buha": Preseljenje u novu zgradu ili očuvanje tradicije

Ansambl teatra iz centra Beograda ne prihvata kompletan prelazak u zgradu na Savskom trgu, jer, kako tvrde, taj prostor ne zadovoljava njihove potrebe, i ukazuju na problem uknjiženja u katastar privatnog preduzeća kao vlasnika prostora koje koristi ova institucija, a koji je pripadao gradu Beogradu
Slučaj Pozorišta "Boško Buha": Preseljenje u novu zgradu ili očuvanje tradicije© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ansambl dečjeg Pozorišta "Boško Buha" u Beogradu najavio je da neće prihvatiti kompletno preseljenje tog teatra u zgradu Pošte na Savskom trgu, koju bi renovirala kompanija "Belgrejd voterfront", budući da ta zgrada, za sada, ne zadovoljava potrebe njegovog funkcionisanja.

Predstavnici pozorišta naveli su da žele da ostanu u zgradi u kojoj se "Buha" nalazi od svog osnivanja 1950. godine, i ukazuju na zamršen problem sa upisom vlasništva u katastar i otuđivanjem imovine od Grada Beograda.

Republički geodetski zavod je, sa druge strane, demantovao da je, kako je rečeno predstavnicima pozorišta, do promene vlasništva u katastru došlo greškom, navodeći da je vlasništvo nad nekretninom upisano na temelju dostavljenih isprava i u skladu sa zakonom.

Grad Beograd je na pitanje redakcije RT Balkan poručio da će podržati svaku odluku koju ansambl Pozorišta "Boško Buha" donese u vezi sa potencijalnim preseljenjem.

Eskalirao dugogodišnji problem

Glumci i članovi odbora održali su konferenciju za medije u prostoru teatra na Trgu republike 3 i informisali javnost o problemu potencijalnog premeštanja Pozorišta "Boško Buha" na novu adresu. 

Povod za obraćanje, kako navode, bio je Svetski dan pozorišta za decu i mlade koji je obeležen 20. marta, kao i poziv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića i gradskog Sekretarijata za kulturu da se pozorište izjasni o preseljenju u novu zgradu.

"Povodom napisa u medijima i povodom poziva gradonačelnika i Sekretarijata za kulturu da se Pozorište 'Boško Buha' izjasni da li prihvata kompletno izmeštanje, odnosno preseljenje u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu, stav kolektiva je da ono ostaje u zgradi na Trgu republike 3 u kojoj se nalazi od svog osnivanja 1950. godine", navodi se u saopštenju, ukazujući na višedecenijsku tradiciju izvođenja predstava za decu u centru Beograda.

Prostor u kome je održana konferencija za medije, zbog rekonstrukcije koju je 2014. najavio i započeo tadašnji direktor pozorišta i glumac Milorad Mandić Manda, već godinama nije u upotrebi.

Kako navode iz pozorišta, renoviranje je započeto 2015, ali su radovi zaustavljeni godinu dana kasnije.

Kako je navedeno u saopštenju, problem je nastao 2017. godine, kada je na prostor foajea i sale pozorišta u katastru izvršeno uknjiženje preduzeća "Rubin" iz Kruševcaa vlasništvo je kasnije preneto na preduzeće "Butik", takođe iz Kruševca.

"Tako je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koju Pozorište 'Boško Buha' ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je navedeno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo", dodaje se u saopštenju teatra.

Zaposleni u pozorištu su istakli i da zahtevaju da se imovinsko-pravna situacija razreši u najkraćem roku, budući da je to preduslov za nastavak rekonstrukcije.

Republički geodetski zavod sinoć je demantovao navode da je došlo do greške u katastru.

"Povodom tvrdnji u medijima u vezi sa izmeštanjem pozorišta 'Boško Buha', u kojima se navodi da ta ustanova ne može da započne rekonstrukciju zbog greške u katastru koja još nije ispravljena, Republički geodetski zavod (RGZ) saopštava da greške u katastru nije bilo, kao i da su sve promene nosioca prava izvršene na osnovu dostavljenih podobnih isprava", navedeno je u saopštenju.

U tom saopštenju se dodaje da je poslovni prostor površine 530 metara kvadratnih, koji se nalazi u prizemlju stambeno-poslovne zgrade na adresi Trg Republike 3, upisan u katastar nepokretnosti kao javna svojina Grada Beograda s pravom korišćenja opštine Stari grad i kao svojina preduzeća "Butik 1" iz Kruševca.

RGZ navodi da je vlasništvo nad navedenom nekretninom upisano na temelju dostavljenih isprava u skladu sa zakonom.

Podsetimo, dečje pozorište je zbog najavljene rekonstrukcije 2015. godine privremeno preseljeno u prostorije Teatra "Vuk". Glumac Milorad Mandić Manda i dugogodišnji upravnik "Boška Buhe" koji je, kako kažu njegove kolege, za to pozorište "dao svoj život", preminuo je 2016. godine.

Grad i glumci na istoj strani

Podršku pozorištu da ostane na istoj adresi pružili su i zvaničnici Grada Beograda. 

"Grad Beograd podržava svaku odluku koju zaposleni pozorišta donesu u vezi sa ostankom i rekonstrukcijom zgrade na Trgu Republike i preseljenjem", saopštili su iz Sekretarijata za kulturu Grada Beograda odgovarajući na pitanja RT Balkan. 

Sekretarijat je, kako navode, u redovnom kontaktu i komunikaciji sa zaposlenima u Pozorištu "Boško Buha".

"Na prošlonedeljnom sastanku sa predstavnicima pozorišta, sekretarka Nataša Mihailović Vacić je ponovila stav gradonačelnika saopšten medijima prilikom obilaska Pozorišta "Dadov", da Grad Beograd podržava svaku odluku koju zaposleni pozorišta donesu u vezi sa ostankom i rekonstrukcijom zgrade na Trgu Republike i preseljenjem", dodali su iz Sekretarijata za kulturu.

Odgovarajući na pitanje o protivrečnim informacijama oko upisa prostora u katastar, poručili su da "Sekretarijat za kulturu ne raspolaže ni dokumentacijom ni podacima".

Kako ističu, gradonačelnik će se "narednih dana lično baviti višegodišnjim problemom pozorišta Boško Buha, kako bi se pronašlo rešenje u što je moguće kraćem roku, budući da do sada nije imao informacije u vezi sa tim".

Glumica Pozorišta "Boško Buha" Slobodanka Boba Latinović izjavila je prethodno za Tanjug da je sekretarka za kulturu grada Beograda poručila da nikakvo "preseljenje nije opcija" i da će učiniti sve da "pozorište ostane na istoj adresi".

Tokom konsultacija sa Sekretarijatom, članovima ansambla pozorišta je, kako kažu, rečeno da će pitanje rešiti osnivač - Grad Beograd, koji "čini sve što je u njegovoj moći da se ove stvari prevaziđu".

Najstarije beogradsko pozorište za decu podržala je i Glumačka organizacija Srbije i brojne kolege. 

Prostor od 2015. ima novog vlasnika

"Pitanje proširenja i druge scene treba ostaviti za neko drugo vreme. Moje čvrsto uverenje je da prostor na Savskom trgu nije nešto gde ovo pozorište može i treba da radi. Taj objekat jeste nešto bolji od ovoga, ali ne zadovoljava potrebe 'Buhe' u celini", istakao je arhitekta i član Upravnog odbora pozorišta Radivoje Dinulović.

Mediji su u međuvremenu preneli da je Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, od 2015. godine vlasnik većeg dela prostora u kome se nalazi dečje pozorište.

Dinulović je napomenuo da je u toku izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju pozorišta u odseku za pregled tehničke dokumentacije Odeljenja za preventivnu zaštitu i izgradnju složenih objekata Ministarstva unutrašnjih poslova. 

On je naveo da je bio usmeno informisan da "Beograd na vodi" planira rekonstrukciju Pošte u Savskoj ulici i u njoj planira proširenje za "Boška Buhu". Prema njegovim rečima, nedavno su na sastanku u "Beogradu na vodi" ustanovili da je ipak planirano kompletno izmeštanje "Boška Buhe" na Savski trg, što su predstavnici pozorišta nazvali "neprihvatljivim". 

"Nakon toga je održan niz sastanaka sa predstavnicima republičkih i gradskih vlasti, zaključno sa kolektivom pozorišta, gde je jednoglasno zauzet stav da pozorište ostaje na Trgu, a da zgrada Pošte može biti prihvatljiva samo kao dodatna scena", rekao je Dinulović.

Kako je naveo, "uvidom u projektnu dokumentaciju se može konstatovati da prostor zgrade Pošte ne omogućava odgovarajuće uslove za funkcionisanje celovitog Pozorišta 'Boško Buha'".

image