Srbija i Balkan

Brnabić: Nikada nije planirano izmeštanje i gašenje pozorišta "Boško Buha"

Pozorišna sala je uvek bila uknjižena na Grad Beograd, nikad nije bila u vlasništvu privatne kompanije i nikada nije bila predmet prodaje ili restitucije, objasnila je premijerka
Brnabić: Nikada nije planirano izmeštanje i gašenje pozorišta "Boško Buha"© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Nikada nije planirano bilo kakvo izmeštanje i premeštanje pozorišta "Boško Buha", tj. ni gradska ni republička vlast nisu planirale da zatvaraju, izmeštaju ili gase dečje pozorište na Trgu republike broj 3, napisala je premijerka Srbije Ana Brnabić u autorskom tekstu u "Politici".

Samo jedna od činjenica koja govori o tome je, kako precizira Brnabić, budžet Grada Beograda za 2023. godinu koji je usvojen u decembru prošle godine, a kojim je izdvojeno 5,5 miliona evra za dogradnju i renoviranje ove ustanove kulture.

Za izvođenje tih radova, upravo na lokaciji na kojoj se pozorište danas nalazi, već je dobijena građevinska dozvola, navodi premijerka.

"Pravni problem napravljen je kada je 5. maja 2000. godine Republička direkcija za imovinu prodala deo predmetnog prostora ugostiteljskom preduzeću 'Stari grad', a onda 27. aprila 2004. godine to preduzeće prodalo 'Rubinu' prostor površine 229.77 m2, a da nije jasno precizirano o kojem prostoru se radi. Taj ugovor omogućio je privatnoj kompaniji da se upiše kao vlasnik dela ulaza (foajea) u pozorište 'Boško Buha'", navodi Brnabić.

Ona je istakla da je pozorišna sala uvek bila uknjižena na Grad Beograd, da nikad nije bila u vlasništvu privatne kompanije i da nikada nije bila predmet prodaje ili restitucije.

Brnabić je naglasila da Vlada Srbije godinama radi na rešavanju ovog problema.

"Kao rezultat tih napora, 24. decembra 2021. godine, firma 'Butik 1' je, kao suvlasnik objekta, dala saglasnost da Grad Beograd, kao suvlasnik, preduzima radnje na pribavljanju neophodnih dozvola i saglasnosti i izvodi radove na rekonstrukciji i dogradnji objekata pozorišta 'Boško Buha' u Beogradu, a koja je overena i kod notara", navela je Brnabić i dodala da su nastavili da paralelno rešavaju imovinsko-pravna pitanja.

Naglasila je i to da je prostor u staroj zgradi Pošte u "Beogradu na vodi" ponuđen 'Buhi' kao dodatna scena, a ne kao alternativni prostor.

image