Srbija i Balkan

Republički geodetski zavod: Nismo mi napravili grešku u vezi sa pozorištom "Boško Buha"

Pozivamo da se prestane sa iznošenjem neistina i neosnovanih optužbi na račun katastra, jer takve optužbe uznemiravaju javnost i ugrožavaju pravnu sigurnost i ustavni poredak naše zemlje, naveo je RGZ
Republički geodetski zavod: Nismo mi napravili grešku u vezi sa pozorištom "Boško Buha"© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da pojedini mediji plasiraju dezinformaciju da je katastar napravio grešku i da će zbog toga biti iseljeno beogradsko dečje pozorište "Boško Buha".

"Jasno je da situacija oko dečjeg pozorišta 'Boško Buha' nije nastala zbog postupka upisa u katastar, već je u pitanju rešavanje imovinsko-pravnog pitanja, što nije u nadležnosti Republičkog geodetskog zavoda", navedeno je u saopštenju.

Kako bi zabrinuti građani Srbije imali tačne informacije, podseća RGZ, katastar je 21. marta demantovao ove nepravedne optužbe i potpuno transparentno objasnio da je katastar postupio u skladu sa zakonom.

"Pozivamo da se prestane sa iznošenjem neistina i neosnovanih optužbi na račun katastra, jer takve optužbe uznemiravaju javnost i ugrožavaju pravnu sigurnost i ustavni poredak naše zemlje", naveo je RGZ.

U saopštenju se naglašava da je Republički geodetski zavod "jedna od najpriznatijih katastarskih institucija u svetu i imovina građana upisana u srpski katastar je u svakom trenutku potpuno sigurna, a informacije o istoj lako dostupne i potpuno transparentne".

Podsećamo, zaposleni u Pozorištu "Boško Buha" usprotivili su se selidbi u zgradu Stare pošte na Savskom trgu i zatražili da se reši katastarski upis vlasništva njihovog dosadašnjeg sedišta u zgradi na Trgu Republike 3, koji već osam godina koči rekonstrukciju oronulog prostora. 

Potom je premijerka Srbije Ana Brnabić obečala da će teatar ostati na staroj adresi. 

Nikada nije planirano bilo kakvo izmeštanje i premeštanje pozorišta "Boško Buha", tj. ni gradska ni republička vlast nisu planirale da zatvaraju, izmeštaju ili gase dečje pozorište na Trgu republike broj 3, napisala je premijerka Srbije Ana Brnabić u autorskom tekstu u "Politici".

image