Srbija i Balkan

Uhapšen otac "deteta roba" u Mirijevu: RT Balkan istražuje ko je zakazao u sistemu socijalne zaštite

Devojčica koju je otac godinama držao gotovo kao robinju i zanemarivao usred Beograda, ima teške psiho-fizičke posledice, i smeštena je na odeljenju gastroenterologije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj
Uhapšen otac "deteta roba" u Mirijevu: RT Balkan istražuje ko je zakazao u sistemu socijalne zaštiteGetty © Christopher Furlong / Staff

Dete (8) zaboravljeno od sistema, neuhranjeno, zanemareno i zapušteno, pronađeno je usred Beograda u naselju Mirijevo, a otac U.P. (37) koji je devojčicu držao gotovo kao roba danas je konačno uhapšen nakon četiri dana potrage. 

Kako nezvanično saznajemo i otac i majka ovog deteta bili su zavisnici od narkotika, majka je u potpunosti lišena roditeljskog prava, a otac delimično.

Žrtva je, kako pišu beogradski mediji, posle lekarskih pregleda i evidentiranja u Domu za nezbrinutu decu, smeštena na odeljenje gastroenterologije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

"Po prijemu u bolnicu ona je bila jako loše, dehidrirana, nije ni govorila, niti hodala. Bukvalno je bila jedva živa. Kada su joj doktori dali da jede, izgledala je kao da nije ništa jela mesecima. Da je ostala u tom stanju još pet dana, pitanje je da li bi preživela", saopštili su dobro upućeni izvori.

Psiholog Zoran Musterović za RT Balkan kaže da devojčica najverovatnije ne komunicira zbog socijalne deprivacije, izostanka socijalnog kontakata, uobičajenog ritma i rutine koje bi roditelj trebalo da usadi detetu.

"Ko zna koliko je vremena to dete bilo samo i kada je poslednji put razgovarano sa njom. Osećala se usamljeno, gladno i nemoćno", kaže psiholog.

Devojčica, kako pretpostavlja, ne prepoznaje sopstvene biološke potrebe, tačnije nije u stanju da samostalno jede, pije vodu, kreće se, snalazi u prostoru, ide u toalet, pa je od izuzetne važnosti da bude rehabilitovana.

"Kada dovoljno fizički ojača, što je individualno jer zavisi od deteta do deteta, biće potrebne godine dok ponovo stekne poverenje i psihički se osnaži", navodi Musterović i dodaje da kao posledica mogu da se jave razne traume, strah od bliskosti, depresivne epizode itd.

Povodom slučaja koji se ne pamti u Beogradu, oglasio se Centar za socijalni rad - odeljenje Zvezdara.

"U slučaju maloletne L.P. do sada su postupali odeljenje Palilula, zatim i odeljenje Zvezdara od njenog rođenja 2015. godine, kada je porodilište gde je rođena alarmiralo da roditelji nisu podobni da se staraju o detetu . CZSR Palilula je u skladu sa svojim nadležnostima dete smestilo u ustanovu socijalne zaštite, posle čega je pokrenulo postupak lišavanja roditeljskih prava za oba roditelja", navodi se u saopštenju CZSR koje je preneo Tanjug.

Nadležni sud, kako dodaju, kasnije je doneo odluku da se o detetu stara otac.

"Posle veštačenja, komisija Centra donela je rešenje da je otac podesan da se stara o detetu", saopštili su iz CZSR Beograd, odakle su naglasili da je kontrola bila obavezna i da su u periodu od 2018. do 2020. godine kontrolisani uslovi u kojima je devojčica živela sa ocem i njegovom partnerkom i da je sve bilo u redu.

Te godine, CZSR Beograd, odeljenje Zvezdara, dobilo je obaveštenje od strane policije da se u stanu čuje plač deteta.

"Otac se postupajući po prijavi policije nešto kasnije odazvao na razgovor sa radnicima Centra za socijalni rad koji su procenili da dete nema nikakve tragove zanemarivanja. Nakon toga, više nije bilo prijava Centru za socijalni rad u ovom slučaju", navodi se u njihovom saopštenju.

Prvi osnovni sud, međutim, danas tvrdi da na osnovu presude koju je doneo 2018. godine, devojčica nije poverena ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava.

"Doneta je pravnosnažna presuda kojom se delimično lišava roditeljskog prava tužena N.T (majka deteta), i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta. U preostalom delu tužbe kojom je traženo da se majka N.T. potpuno liši roditeljskog prava, a otac U.P. delimično liši roditeljskog prava tužbeni zahtev je odbijen, a ujedno je odbijen i predlog oca kojim je tražio da sud odredi privremenu meru kojom bi do pravnosnažnog okončanja postupka maloletno dete bilo povereno njemu radi samostalnog vršenja roditeljskog prava", navode iz suda i dodaju da je odluka doneta na osnovu nalaza i mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" iz kog proizilazi da kod N.T. nema namere zanemarivanja roditeljskih dužnosti.

Otac je, prema tome, ocenjen kao adekvatan roditelj koji ima psihološke i materijalne mogućnosti za preuzimanje brige nad maloletnom L.P, ali mu nije data mogućnost da samostalno vrši roditeljsko pravo.  

Sistem zakazao

Sanja Ćopić, profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu za RT Balkan kaže da je na ovom primeru jasno da su svi u sistemu zakazali.

"Neko je morao da reaguje. Ako dete nije upisano u vrtić, predškolsko i školu, kako prenose mediji, trebalo je da te ustanove, na čelu sa Ministarstvom obrazovanja, odreaguju. Opet, teško je i da nekog ko je van sistema taj isti sistem prepozna, pogotovo kada, kao u ovom slučaju, dođe do promene adrese. Tada se vraćamo na komšiluk koji je imao odgovornost da prepozna i prijavi indikatore nasilja, jer ono ne podrazumeva samo činjenje već i propuštanje da se uradi nešto za dobrobit i razvoj deteta", navela je ona.

Predviđene kazne

Prema Krivičnom zakonu, kako podvlači, za krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dete, ocu preti kazna do tri godine zatvora. 

"Ta cifra može da raste u slučaju da su mogle da nastupe smrtne posledice po dete", objašnjava sagovornica RT Balkan i naglašava da je sada na tužilaštvu da prikupi dokaze i kvalifikuje delo.

Takođe, konstatuje da otac treba da bude kažnjen jer nije postupao prema Zakonu o osnovnom obrazovanju, tj. jer nije upisao dete u osnovnu školu, što je prekršaj koji se kažnjava novčanim izdatkom od 100.000 dinara.

Za Urošem P. po nalogu dežurnog tužioca raspisana je potraga.

"S obzirom da je bio u bekstvu, to potvrđuje da nije spreman da se povinuje zakonu i sagleda posledice sopstvenog ponašanja. Došlo je i do uznemirenja javnosti, pa je za očekivati da će nakon potrage, dobiti i pritvor", zaključuje advokat i naglašava da očekuje da Centar za socijalni rad dobije starateljstvo nad devojčicom, a da bi brigu o njoj kasnije mogao da preuzme neko od bližih srodnika ili hraniteljska porodica.

Nakon što je osumnjičeni U.P. uhapšen, biće mu određeno zadržavanje, te će u zakonskom roku biti saslušan na okolnosti izvršenja krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret, a zatim će tužilaštvo sprovesti dokazni postupak, obaviti istražne radnje, podići optužnicu i započeti suđenje.

Zaštitnik građana pokrenuo postupak

Zaštitnik građana, na osnovu objava u medijima da je u beogradskom naselju Mirijevo otac godinama držao svoje dete u izolaciji u stanu u lošim higijenskim uslovima, i da je porodica na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad, danas je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada šest nadležnih organa i od Prvog osnovnog suda u Beogradu zatražio informacije i sudske odluke. 

Odgovore je zatražio od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, oba odeljenja - Palilula i Zvezdara, od Uprave Gradske opštine Zvezdara, od domova zdravlja Zvezdara i Palilula, od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, od Ministarstva unutrašnjih poslova i Prvog osnovnog suda u Beogradu.

image