Srbija i Balkan

Đukanović poručio Milatoviću u duelu: Vi mene vežete za devedesete, ja vas za srednji vek

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori biće održan u nedelju, 2. aprila, kada će građani birati između Đukanovića i Milatovića
Đukanović poručio Milatoviću u duelu: Vi mene vežete za devedesete, ja vas za srednji vek© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Lider Demokratske partije socijalista i kandidat za novi predsednički mandat Milo Đukanović optužio je u televizijskom duelu svog protivkandidata Jakova Milatovića da pokušava da vrati Crnu Goru u srednjovekovno doba, mrak i prošlost.

Đukanović je na završnom duelu održanom na RTCG Milatovića, koji je predsednički kandidat Pokreta Evropa sad optužio da se lažno predstavlja kao kandidat budućnosti.

"Vi ste rasterali investitore, vi te ugasili biznise. U vaše vreme je povećana nezaposlenost, a vaša priča o sprženoj zemlji u periodu pre vašeg dolaska na vlast govori o vašoj nadobudnosti i odmerenosti", optužio je Đukanović svog protivkandidata, zaboravljajući da je Milatović bio na vlasti od 2020. godine nešto više od godinu dana, dok su on i njegov DPS tri decenije na vlasti.

Milatović je Đukanovića, koji se sada bori za treći mandat na čelu države optužio da nikada nije bio predsednik svih građana Crne Gore.

"Znam da ste vi čovek devedesetih, zato i ne umete da pričate o budućnosti. Stalno vraćate teme iz devedesetih, a znate šta ste radili tada - tada ste sa svojim savetnikom terali Bošnjake iz Bukovice, pa ste diskriminisali naše stare liberale, pa ste se okrenuli na naše Albance u akciji 'Orlov let', pa ste udarili na Srbe. Nikada, gospodine Đukanoviću, niste bili predsednik svih građana Crne Gore", rekao je Milatović.

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori biće održan u nedelju, 2. aprila, kada će građani Crne Gore birati između Đukanovića i Milatovića koga su podržali Demokratski front, Demokrate, GP Ura, Ujedinjena Crna Gora i sve ostale parije pobednice na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine.

Duel dvojice ekonomista

Večerašnji duel oba kandidata posvetila su najvećim delom pitanju ekonomije, što ne čudi, imajući u vidu da su i Milatović i Đukanović po struci ekonomisti.

S tim što Đukanović, nakon završenih osnovnih studija na Ekonomskom fakultetu u Podgorici nema radni staž kao ekonomista, dok je Milatović bio student generacije u Crnoj Gori, a dalje školovanje je nastavio u Americi, Beču, Rimu i na Oksfordu.

Milatović je kazao da je u vreme kada je Đukanović počinjao na mestu premijera Crna Gora imala ozbiljne kompanije i hotele.

"Posle 35 godina vašeg upravljanja ekonomijom, ovih fabrika i hotela više nema. Nije Jakov Milatović upravljao za to vreme Crnom Gorom, nego znate ko, Milo Đukanović i njegova vlada", kazao je Milatović.

Đukanović je na to uzvratio da "vi mene vežete za devedesete godine, a ja vas vežem za mrak srednjeg veka".

"Vi ste kazali da ste ušli u politiku na talasu veličanstvenih litija, koje su imale za cilj da zapravo Crnu Goru vrate u srednji vek, da je učine teokratskom državom, zavisnom od jedne verske zajednice. Drugo, kazao sam već da ozbiljno sumnjam ko ste vi. Jako mi je teško da uhvatim vaš pravi identitet. Imate problem sa očito lažnim predstavljanjem. Sada se pitam jeste li vi uopšte videli Oksford, jer da ste videli Okford ne biste me pitali to što me sada pitate", rekao je Đukanović.

Milatović je kazao da je stanje u Crnoj Gori takvo da DPS više nikada neće kontrolisati skoro 50 odsto crnogorskog parlamenta.

"Vi ste, gospodine Đukanović, bili na čelu zarobljene države, države organizovanog kriminala, suštinski bile zarobljene od organizovanog kriminala. Nema saradnje sa ovakvim DPS-om, jer on suštinski predstavlja sve ono što želimo da pošaljemo u prošlost. Ja ću vas, gospodine Đukanoviću, da pošaljem u političku prošlost u nedelju, to znamo i vi i ja, to je matematika, a na kraju, to su i godine. Okrenućemo novu stranicu demokratskog i ekonomskog razvoja Crne Gore", naglasio je Milatović.

Milatović odgovorio na optužbe o "srpskom svetu"

Đukanović je u ove dve sedmice od prvog do drugog kruga predsedničkih izbora Milatovića svakodnevno optuživao da je kandidat koji radi na stvaranju nekakvog "srpskog sveta", "velike Srbije", kao i da je kandidat Vojislava Šešelja, na šta mu je Milatović večeras odgovorio.

"Vi već 34 godine menjate svetove. Prvo ste na početku bili dio Miloševićevog i Šešeljevog sveta. Vama je Šešelj bio na inauguraciji na Cetinju, meni nikada neće biti. Pa ste bili deo Tuđmanovog i Alijinog sveta, razbijali ste onu najlepšu zemlju. Pa ste postali deo Tačijevog i Haradinajevog sveta, kako vam je odgovaralo. Da ne pričamo o delu ruskog sveta, kada ste 2005. i 2006. godine najveće privredne gigante dali u ruke Rusima ali ste celo vreme gradili samo svoj svet, uvećavajući vaš i imetak vaše porodice", poručio je Milatović.

On je kazao da govori tri evropska jezika i upitao Đukanovića koliko stranih jezika govori, imajući u vidu da je ranije i sam priznao da ne zna engleski jezik.

"Govorim crnogorski jezik i to jedan od evropskih jezika kojim treba da se služi crnogorski predsednik i što se mene tiče, to je sasvim dovoljno", rekao je Đukanović verovatno misleći na to da je u toku svoje vlasti u azbuku dodao dva slova i tako pokušao da napravi crnogorski jezik.

Izborna tišina u Crnoj Gori počeće u ponoć, a birališta će u nedelju biti otvorena od 7 časova. Đukanović je ranije rekao da se uzda u "rezervoare glasova", misleći na dijasporu koja je već najavila dolazak čarter letovima u  zemlju, kao i na glasove manjinskih naroda koji u prvom krugu nisu izašli na glasanje.

Sa druge strane, Milatović, osim što je uputio otvoreno pismo dijaspori, podsećajući da su iz zemlje otišli zbog pogubne Đukanovićeve politike, računa na podršku birača onih partija čiji lideri su mu pružili podršku u drugom krugu glasanja.

image