Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Đukanović opet plaši glasače Srbijom i tako sebi puca u nogu

Odmah po proglašenju rezultata u prvom krugu predsedničkih izbora Milo Đukanović je rekao da nije iskoristio sve kapacitete, te da zna gde se nalaze rezervoari i "džepovi" njegovih glasača koje planira da aktivira u drugom krugu
RT Balkan analiza: Đukanović opet plaši glasače Srbijom i tako sebi puca u nogu© Antonio Ahel/ATAImages

U Crnoj Gori  glasači će u nedelju doneti odluku o predsedniku zemlje, birajući između lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i kandidata "Pokreta Evropa sad" Jakova Milatovića.

Ankete i istraživanja pokazuju prednost Milatovića, iako je u prvom krugu glasanja 35,37 odsto glasova pripalo Đukanoviću, a Milatoviću 28,92. Ostali kandidati - Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Goran Danilović pozvali su svoje birače da u drugom krugu glasaju za Milatovića. U pitanju su kandidati koji su u prvom krugu osvojili 30 odsto glasova, što bi Milatoviću u drugom krugu osiguralo ubedljivu pobedu nad Đukanovićem.

Odmah po proglašenju rezultata Đukanović je u izbornoj noći rekao da nije iskoristio sve kapacitete, te da zna gde se nalaze rezervoari i "džepovi" njegovih glasača. Đukanović nije pojasnio gde misli da pronađe glasače, a u javnosti se spominje da će spas u drugom krugu tražiti od manjinskih naroda koji u prvom krugu nisu izašli na izbore, kao i od dijaspore za koju se smatra da podržava Đukanovića.

Nema podataka koliki je broj građana Crne Gore koji žive van zemlje, a procenjuje se da je u pitanju skoro 150.000 ljudi. Ovaj broj mogao da utiče na izborni rezultat, pa je Milatović poslao otvoreno pismo dijaspori navodeći da se protiv njega vodi hajka, na šta birači ne bi trebalo da nasednu.

"Onaj ko crnogorsku dijasporu tretira kao rezervne glasačke džepove i birački mehanizam, nije vaš iskreni prijatelj, niti prijatelj Crne Gore", napisao je Milatović.

Izbornim zakonom Crne Gore nije predviđena mogućnost da dijaspora glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zbog čega će glasači morati da dođu u zemlju na dan izbora.

Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je dopis svim diplomatskim predstavništvima u kojem upozoravaju da se ne uključuju u političku kampanju i ne izlaze u susret zahtevima za organizovanje dolaska u zemlju povodom predsedničkih izbora.

O tome kako je Đukanović za vreme svoje vlasti tretirao diplomatska predstavništva Crne Gore najbolje govori činjenica da nije odobrio imenovanje 11 ambasadora, zato što kandidati nisu bili njegovi, već izbor Vlade Crne Gore.

Milatović u ubedljivoj prednosti zahvaljujući podršci Mandića i Bečića

Prema istraživanju koje je sprovela Nova srpska politička misao za RT Balkan, na pitanje da li biste u drugom krugu, ako budete birali između Đukanovića i Milatovića, pokazalo se da ubedljivo veće šanse ima Milatović.

Glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović za RT Balkan ističe da rezultati istraživanja sprovedenog pre prvog kruga glasanja, kao i rezultati glasanja pokazuju da ne bi trebalo da bude neizvesnosti u drugom krugu.

"Ne vidim šta se moglo promeniti u ovih 15 dana. Ono što može donekle da promeni brojke, ali ne i sam ishod jesu džepovi koje pominje Đukanović. On ne može da dobije glasove od onih koji su već glasali, osim 2 ili 3 odsto glasova Draginje Vuksanović Stanković", kaže Vukadinović.

Naš sagovornik napominje da nijedan jedini glas onih koji su glasali u prvom krugu za Mandića, Bečića i Danilovića neće u drugom krugu otići Đukanoviću, pa lideru DPS-a zato odgovara da deo tih glasača ne izađe na izbore u nedelju.

"Đukanović će se boriti za svoje 'džepove', u prevodu za dijasporu koja bi trebalo da dođe u Crnu Goru za uskršnje praznike, ali će se boriti i da poveća apstinenciju na drugoj strani", kaže Vukadinović.

Dodaje da Đukanović u prvom krugu ima prednost od 6 odsto u odnosu na Milatovića, može da računa još na 3 odsto glasova Draginje Vuksanović Stanković, dok Milatović može da računa na pomoć od 30 odsto onih koji su mu pružili podršku u drugom krugu.

"To je velika razlika, ne verujem da Đukanović ima toliki bazen glasova ni u Rožajama ni u Luksemburgu da može to da nadoknadi", kaže Vukadinović aludirajući na glasove manjina čiju podršku Đukanović očekuje, kao i na dijasporu.

Opet zastrašivanje "velikom Srbijom"

Đukanović, iako je na početku kampanje imao umereniju retoriku, verovatno pod uticajem kampanje kandidata Demokratskog fronta Andrije Mandića koji je slao poruke pomirenja, u poslednje dve sedmice pred birače je izašao sa antisrpskom kampanjom.

Lider DPS-a se vratio svojem narativu koji je baštinio od 1997. godine, ubeđujući ljude da sve što je crnogorsko mora biti antisrpsko. U poslednjih 14 dana tokom predizbornih skupova i putem saopštenja Đukanović pokušava da svog političkog suparnika Milatovića predstavi kao kandidata Vojislava Šešlja, kao i da će, ako on ne pobedi, pobediti ideja "velike Srbije".

Đukanović pokušava da mobiliše glasače takozvanog suverenističkog bloka pričom o ugroženosti države, što pokazuje, napominje Vukadinović, da nije tačna priča da Srbiju ne bi trebalo da zanima šta se dešava u Crnoj Gori jer tamo živi veliki broj Srba, koji govore srpskim jezikom kao i Srpska pravoslavna crkva.

"Jedini koji i dalje pokušavaju da šire famu o 'velikoj Srbiji' su Đukanović i Aljbin Kurti. Ta Đukanovićeva strategija je riskantna i može da izazove kontra-efekat, te da oni glasači DF-a koji nisu bili raspoloženi za izlazak na birališta sada izađu na glasanje, da bi raskrstili sa tom retorikom", smatra Vukadinović.

On napominje da je vladavina Đukanovića prema Srbima bila, ne čak nenaklonjena, već otvoreno neprijateljska, a njegove poslednje izjave pokazuju da od svoje retorike nije odustao.

"Srbi od rezultata izbora u Crnoj Gori mogu da očekuju da se makar prekine sa tim diskriminatornim odnosom prema njima, što je već veliki dobitak. Mogu da očekuju da se unutrašnji odnosi relaksiraju i da Srbija konačno bude ono što jeste - najbliži sused i najbliži rod Crnoj Gori", kaže Vukadinović.

Rastanak sa Đukanovićem lično

Predstojeći drugi krug glasanja na neki način je rastanak sa Đukanovićem lično, zato lider DPS-a pokušava da napravi referendumsku atmosferu. Izbori u nedelju su važni u smislu podvlačenja crte nakon 30 godina vlasti, imaju posebnu simboličku i psihološku težinu, dok su sama ovlašćenja predsednika države mala.

"Veću realnu političku težinu imaće vanredni parlamentarni izbori u junu, kao konačno razvlašćivanje DPS-a, što je bilo propušteno da se učini 30. avgusta 2020. godine. Crnogorsko društvo je dobilo još jednu šansu za popravni, što se ne dešava tako često u istoriji", kaže Vukadinović.

Atmosferu pred izbore pokazala je fudbalska utakmica reprezentacija Srbije i Crne Gore, a apsolutno najveći utisak ostavila je grupa navijača iz Danilovgrada koja se transparentom obratila direktno Đukanoviću.

"Tvrd smo orah, voćka čudnovata, ne možeš nam omrznuti brata. Probao si, polomio zube, Crnogorci izdaju ne ljube", poručili su sa stadiona u Podgorici navijači Milu Đukanoviću.

Raspoloženje su pokazali i rezultati istraživanja NSPM po kojima su građani Crne Gore najbolje ocenili Mitropoliju crnogorsko-primorsku (MPC) Srpske pravoslavne crkve i Srbiju.

Vukadinović ocenjuje da je suviše dugo Đukanović na podelama uspevao da održi svoju vlast, ali da je sada sa tim gotovo.

image