Srbija i Balkan

Vučić: Srbija će sklopiti ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom

Otvara se najveće tržište za vina iz Srbije
Vučić: Srbija će sklopiti ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom© Танјуг/Зоран Жестић

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sledeće nedelje ministar trgovine Tomislav Momirović otputovati u Kinu sa kojom treba da se sklopi ugovor o slobodnoj trgovini, i napomenuo da bi bilo važno da on bude sačinjen do kraja godine.

"To je strateška stvar. Otvorićemo najveće tržište na svetu za domaća vina. Da naši vinari prodaju tamo kao u Srbiji, i da svi Kinezi koji dođu u Srbiju tako znaju gde dolaze", rekao je Momirović.

Vučić sutra sa Meloni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao i da je danas razgovarao telefonom sa premijerkom Italije Đorđom Meloni.

Tokom boravka na prostoru gde se predstavljaju vina država Otvorenog Balkana kazao je da su se dogovorili da sutra imaju sastanak.

Poručio je da će pokušati da je dovede na sajam u Veroni gde se zajednički predstavljaju vina Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru Inicijative Otvoreni Balkan. Vučić dodaje da očekuje da će premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski pomoći da italijanska premijerka poseti vina Otvorenog Balkana.

Na jezeru Garda nedaleko od Verone, predsednik Srbije, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sastao se danas sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

Tajani: Želimo zemlje Zapadnog Balkana u EU i spremni smo za to

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da Italija želi da vidi sve zemlje Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da je spremna za to.

Tokom obilaska Sajma vina, zajedno sa predsednikom Srbije i premijerima Severne Makedonije i Albanije, Tajani je istakao da je taj sajam veoma značajan ne samo za Italiju, već i za njima prijateljske zemlje, kao što su one iz Zapadnog Balkana.

Rekao je da su vina sa Zapadnog Balkana veoma dobra i da je veoma važno da se osnaži saradnja Zapadnog Balkana i Italije.

"Piti vino je stil života. To nije samo kuhinja. Ostati zajedno sa dobrim vinom znači stvarati prijatelje. To je veoma važno za nas. Italija želi da sarađuje više sa Zapadnim Balkanom i da se jače uključi u odnose sa hranom i veoma naporno radimo. Sutra u Rimu će biti veoma važan događaj u koji su uključeni svetski predstavnici. Mi, kao Italija, želimo da vi svi budete deo EU. Mi smo spremni za vas, ne samo poljoprivreda, već i industrijski sektor", rekao je Tajani.

Predsednik regije Veneto Luka Zaja na štandu Veneto poželeo je dobrodošlicu Vučiću, Kovačevskom i Rami.

"Veoma ste dobrodošli, znam da ste dosta proputovali da bi došli ovde i hvala vam što ste došli. Nadam se da ćemo se sresti na Otvorenom Balkanu u novembru u Beogradu", poručio je Zaja, na šta mu je Vučić odgovorio da je dobrodošao i da s nestrpljenjem očekuje njegov dolazak.

image