Srbija i Balkan

Srbija paralisana snegom: Deca na koju je palo drvo van životne opasnosti, glavni putevi prohodni

Prema najavama meteorologa, padavine će danas posle podne oslabiti, ali se potpuni prestanak očekuje tek u sredu
Srbija paralisana snegom: Deca na koju je palo drvo van životne opasnosti, glavni putevi prohodni© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Na veliko iznenađenje svih, ovoga jutra pao je sneg, koji ne prestaje da veje širom Beograda. Zbog vlažnog snežnog pokrivača nastale su veće saobraćajne gužve, pa se automobili i gradski prevoz jedva kreću ulicama, neki od njih i potpuno izmenjenim trasama. Prema izveštajima AMSS, glavni putevi u zemlji su prohodni. 

Prema navodima RHMZ padavine će danas posle podne oslabiti, ali se potpuni prestanak očekuje tek u sredu.

Na Miljakovcu u Beogradu jutros je palo drvo na dve devojčice starosti 13 i 16 godina, a one su, na sreću, kako je potvrđeno Tanjugu u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj - u stabilnom stanju.

Javno komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd" saopštilo je da je stablo koje se jutros srušilo usred težine snega i palo na dve devojčice u Borskoj ulici bilo zdravo. Zbog snega, kažu, njihove ekipe imaju danas veliki broj intervencija na saniranju prelomljenih stabala i grana.

Javno komunalno preduzeće "Gradska čistoća" usled snežnih padavina radi pojačanim tempom, saopštio je "Beo info".

Kako se dodaje, širom Beograda angažovano je 625 radnika "Gradske čistoće", od kojih 375 komunalnih radnika radi na uklanjanju snega sa trotoara širih od pet metara, prilaza pešačkim prelazima i javnih stepeništa.

Pored njih, na prestoničkim ulicama su 152 transportna vozila sa mehanizacijom za čišćenje snega.

Na području zapadne i jugozapadne Srbije i u Šumadiji na snazi je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno.

Sneg prekrio i KiM, u Prištini posebno upozorenje

Sneg pada na celom Kosovu i Metohiji, a u Prištini su gradske vlasti zamolile građane da danas ne posećuju parkove, zbog opasnosti od obaranja stabala usled lošeg vremena.

Zbog jakog snega i vetra oborena su stabla na više lokacija u gradu, navodi "Reporteri". Oboreno stablo blokiralo je i prilaz Gradskom parku.

U Beogradu je tokom noći palo više od 20 centimetara snega, dok je na planinama, pre svega na Zlatiboru i Kopaoniku, prava mećava.

Saobraćajne nesreće i obustava saobraćaja

Na glavnim putevima u Srbiji prvog reda prohodnost je dobra u odnosu na vremenske prilike, kažu za Tanjug iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) uz apel vozačima da ukoliko nemaju zimske gume nikako ne kreću na put i da tokom vožnje budu oprezni.

Jovica Mitić iz AMSS rekao je za Tanjug da su vremenske prilike bolje u odnosu na noć i jutro, ali da je potrebno da vozači budu oprezni tokom vožnje i pažljivo procenjuju uslove na putu, jer će se u popodnevnim satima sa padom temperature stvarati poledice koje mogu da dovedu do proklizavanja i opasnosti od saobraćajnih nesreća.

Dodao je da trenutno nema prekida na glavnim i važnim saobraćajnicama, ali se saobraćaj odvija usporeno na različitim pravcima, kao i na auto-putu Beograd-Niš.

"Savetujemo vozačima da ukoliko su izvršili zamenu guma letnjim da u takvim uslovima ne kreću na putu, jer su ovo vremenske prilike kada je neohodna zimska oprema", rekao je Mitić.

Mitić je naveo da je posle 10.00 sati normalizovan saobraćaj na auto-putu "Miloš Veliki", koji je nekih dva-tri sata bio u prekidu u smeru od Čačka ka Beogradu.

Dodao je da je na magistralnom putu između Valjeva i Požege preko Podbukova uvedena zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere, kao i iz pravca Valjeva, ka Šapcu i Loznici.

"Vozačima preporučujemo da koriste glavne putne pravce jer je na njima prohodnost najbolja, ali to su najopterećeniji putni pravci i na njima često dolazi do zastoja na koje vozači moraju da računaju", naveo je Mitić.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je da su za saobraćaj prohodni autoputevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima. Navedeno je da snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara u planinskim predelima na Zlatiboru, Tari, Kopaoniku, Zlataru, Goliji, Pešterskoj visoravni i Divčibarama.

Na auto-putu E-75, Obilaznica oko Beograda, na petlji Beograd, smer Surčin - Batajnica, jutros je zbog saobraćajne nezgode bila na snazi obustava saobraćaja, a vozila su preusmeravana na alternativni putni pravac. Takođe, na auto-putu E-763, zbog saobraćajne nezgode bio je obustavljen saobraćaj i na deonici Ljig - Takovo, u oba smera.

Na pruzi Rakovica - Resnik jutros u 07.40 sati došlo je do prekida železničkog saobraćaja, jer je u kontaktnoj mreži iznad oba koloseka ove pruge nestalo napona struje, saopštila je "Infrastruktura železnice Srbije". 

Autobus privatog prevoznika koji je prevozio putnike na relaciji Kragujevac - Rača, sleteo je sa puta jutros oko 05.30 na putu Cerovac-Rača, kod mesta Sobovica. Kako je Tanjugu rečeno u Hitnoj pomoći, tri ekipe Hitne pomoći su izašle na teren, kako bi zbrinule putnike. Prema rečima direktorke kragujevačke hitne pomoći, dr Gordane Đokić, šestoro putnika je odmah preveženo u Urgentni centar UKC Kragujevac na detaljnije preglede. Ostali putnici pregledani su na licu mesta i konstatovane su im lakše povrede.

Sektor za vanredne situacije izdao saopštenje sa uputstvima 

Zbog snežnih padavina koje su zahvatile veći deo Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je sve građane na pojačanu opreznost na zavejanim putnim i drugim pravcima i da prate obaveštenja nadležnih organa.

"Pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije, u stalnoj su komunikaciji sa svim činiocima u sistemu zaštite i spasavanja na teritoriji Srbije i spremni su za delovanje, ukoliko za tim bude bilo potrebe, a sve u cilju zaštite života građana i njihove imovine", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, u Raškom okrugu je zbog vremenskih nepogoda neprohodan put na deonici Kuti - Odvraćenica i građani se upućuju na alternativni putni pravac Raška - Novi Pazar - Odvraćenica. Takođe, bez električne energije ostala su sela Mojstir, Draga, Živče, Ribariće i Dolovo.

U Jablaničkom okrugu u Medveđi je bez struje ostalo 500 domaćinstava, dok su u Moravičkom okrugu prisutni manji kvarovi na elektro-mreži u Guči, Gornjem Milanovcu i Čačku, gde je neprohodan putni pravac Preko Brdo - Odvraćenica.

Tokom noći su na teritoriji Rasinskog okruga izvršena tri crpljenja vode u mestima Trebotin, Dašnica i Pakašnica i uklonjena pala stabla sa puta u Kraljevu. Trenutno su vatrogasno - spasilačke jedinice angažovane na obilasku terena i na uklanjanju palog drveća sa kolovoza, na više lokacija.

U saopštenju se podseća da je, na osnovu crvenog meteoalarma Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kojim su najavljene snežne padavine južno od Save i Dunava, MUP-ov Sektor za vanredne situacije još u petak, 31. marta ove godine, uputio je upozorenje svim štabovima za vanredne situacije u jedinicama lokalne samouprave. Tada je naloženo preduzimanje hitnih preventivnih i operativnih mera u cilju smanjenja posledica eventualnih snežnih nepogoda.

Na Mlavi, Peku, Neri i Brzavi vodostaji će danas biti u većem porastu i kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na Crnom i Belom Timoku, Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini, Jasenici, Kubršnici i Tamišu kod Jaše Tomića, vodostaji će biti u većem porastu i kretaće se oko granica redovne odbrane od poplava.

Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja, naveo je RHMZ.

Kako je već RHMZ najavio, danas se najviše padavina očekuje ujutru i pre podne. Na zapadu, jugozapadu i u Šumadiji na snazi će biti crveno meteo upozorenje, u nižim predelima pašće od 10 do 30 cm snega, a na planinama i do pola metra.

Prema mišljenju meteorologa, lepše vreme i više temperature se mogu očekivati tek posle 14. aprila.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do utorka, 11. aprila, biće hladno za ovaj period godine. U jutarnjim satima se do kraja sedmice očekuje lokalna pojava mrazeva (na 2 metra mestimično do -2 stepena, a pri tlu od -5 do 0 stepeni).

U toku sutrašnjeg dana biće oblačno, mestimično sa snegom, u centralnim i južnim krajevima uz manje povećanje visine snežnog pokrivača. Na severozapadu Vojvodine uglavnom suvo.

Severni i severozapadni vetar će posle podne kratkotrajno oslabiti, osim u Timočkoj Krajini gde će i dalje biti jak, povremeno olujni. U četvrtak veći deo dana oblačno i suvo, a mešovite padavine (kiša i sneg) ponovo se očekuju uveče, noću i u petak, 7. aprila.

Padavine će biti slabog intenziteta, a severozapadni vetar u kratkotrajnom pojačanju. Zatim do kraja perioda sporadična pojava slabe kiše u nizijama i snega na planinama.

Temperatura će biti u postepenom porastu, ali i dalje ispod proseka za prvu polovinu aprila.

image