Srbija i Balkan

Nestašica reagenasa u laboratorijama: Iz RFZO optužuju domove zdravlja zbog neažurnosti

Zdravstvene ustanove su te koje moraju da budu ažurnije i da ne dozvole da im zalihe budu manje od prosečne potrošnje, rekli su iz RFZO
Nestašica reagenasa u laboratorijama: Iz RFZO optužuju domove zdravlja zbog neažurnostiGetty © VCG / Stringer

Pacijenti pojedinih domova zdravlja širom zemlje nisu mogli da urade laboratorijske nalaze usled nedostatka reagenasa, tj. materijala za hemijske reakcije.

Čitalac RT Balkan sa opštine Čukarica otkrio nam je da u DZ "Simo Milošević" na Banovom Brdu, Žarkovu, Železniku, Sremčici i Umci, skoro da nije moglo da se uradi ništa osim osnovnih nalaza krvne slike.

"Tehničari u laboratoriji su mi rekli da nalazi poput tumor markera ili hormona štitne žlezde nije moguće uraditi zbog nedostatka reagenasa", kaže on.

U ovom domu zdravlja niko se nije javljao na telefon kako bismo proverili kakva je trenutna situacija sa laboratorijskim materijalima, a u drugim zdravstvenim ustanovama za RT Balkan su saopštili da je sve u savršenom redu.

"Radimo kao i uvek, čak i one analize koje ranije nismo obavljali", rekli su nam u DZ "Stari grad" u Siminoj ulici.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naglašavaju da oni blagovremeno, prema godišnjem planu centralizovanih javnih nabavki, nabavljaju sve za zdravstvene ustanove na teritoriji čitave Republike Srbije.

"Svega ima dovoljno i nema zastoja u nabavci", rekla je za RTS direktorka Sektora za ugovaranje zdravstvene zaštite RFZO Mirjana Uzunović Mako. 

Prema njenim rečima, zdravstvene ustanove su te koje moraju da budu ažurnije i da ne dozvole da im zalihe budu manje od prosečne potrošnje.

"Pre svega, zdravstvene ustanove moraju da prate svoje zalihe, da ne dozvole da zalihe budu manje od prosečne potrošnje za jedan mesec i da na vreme potpišu tripartitne ugovore. To znači da oni moraju da budu vidljivi dobavljaču i Republičkom fondu na portalu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Nakon toga, kada su ti ugovori vidljivi, mogu da povuku željeni medicinski materijal", objasnila je ona.

I zaista, iz DZ "Stari grad" potvrdili su za RT Balkan da tako naručeni materijali do njih stignu tog dana ili sutradan najkasnije.

image